2024. március 28., csütörtök
KOSÁRLABDA

A szerbek győzelmekkel hangolódnak

Szerbia két győzelemmel kezdte meg a felkészülést az Európa négy városában (Kolozsvár, Helsinki, Tel-Aviv, Isztambul) augusztus 31-én kezdődő férfikosárlabda-Európa-bajnokságra, amelyre a szerbek természetesen a legnagyobb elvárásokkal utaznak el. A csoportjukban Nagy-Britannia, Törökország, Oroszország, Lettország és Belgium szerepel még, így legalább három komolyabb mérkőzésre számíthatnak. A hétvégén megrendezett Belgrád Trófeája tornán a legerősebb szerb felállítás könnyedén verte a nem teljes görög csapatot, majd a legjobbak nélkül is győztek a fiatal montenegróiak ellen. Aleksandar Đorđević szövetségi kapitány szerint csapatának van még miben fejlődnie, de ez még csak az eleje a nehéz és hosszú útnak.

A Belgrád Trófeáját megnyert szerb válogatott

A Belgrád Trófeáját megnyert szerb válogatott

Magyarország a szlovákok elleni két győzelemmel kezdte meg a felkészülést a kolozsvári kalandra, amely csoportban ott lesz a címvédő Spanyolország is, ezenkívül Horvátország, Románia, Csehország és Montenegró. A magyarok a hétvégén egy oroszországi tornán léptek fel Kazanyban, és három vereséget szenvedtek (valamennyiszer a végjátékkal volt baj), de ígéretes, hogy az utolsó fordulóban már jócskán megszorongatták az immár Dirk Nowitzki nélkül felálló németeket. Stojan Ivković magyar szövetségi kapitány szerint tanulni mentek Kazanyba, így hasznos és tanulságos volt a torna, amelyen a fiatal magyarok is lehetőséget kaptak. A magyarok az Eb kezdetéig augusztus 19–20-án két alkalommal találkoznak még Izlanddal Székesfehérváron, majd augusztus 24. és 26. között Varsóban játszanak egy tornát Lengyelországgal, Angliával és Iránnal.

S ha már megemlítettük a magyarok egyik ellenfelét, Horvátországot, el kell mondani, hogy az utóbbi idők egyik legjobb sakk-kockás csapata van kialakulóban, erről az is árulkodik, hogy Aleksandar Petrović csapata a hónap első hetében egy kiváló utolsó negyed után Orléans-ban legyőzte a házigazda franciákat (92:87), most hétvégén pedig Abbáziában az igen kellemetlen szlovénokat sikerült legyűrniük 85:81-re. A tornán egyébként még Ukrajna játszik, velük tegnap este néztek farkasszemet a horvátok, akik közül egyértelműen Dario Šarić centert kell kiemelni fantasztikus játéka miatt. A válogatottjuk háza táján tehát nagy az optimizmus, szerintük jobb csapatuk van, mint az olimpián, s valami „nagyra” készülnek Kolozsvárott, ahol az első ellenfelük épp Magyarország lesz, szeptember 1-jén.

Belgrád Trófeája: Montenegró–Görögország 81:83, Szerbia–Görögország 93:61, Szerbia–Montenegró 82:71. A végeredmény: Szerbia 4, Görögország 3, Montenegró 2 pont.

Kazanyi torna, 1. forduló: Oroszország–Magyarország 84:69, Németország–Izland 90:66. 2. forduló: Izland–Magyarország 60:56, Oroszország–Németország 89:60. 3. forduló: Németország–Magyarország 67:65, Oroszország–Izland 82:69. A végeredmény: Oroszország 6, Németország 5, Izland 4, Magyarország 3 pont.

Felkészülési mérkőzések: Franciaország–Horvátország 87:92, Horvátország–Szlovénia 85:81.