2024. április 25., csütörtök
BRAZIL NAPOK VOLTAK ÚJVIDÉKEN

Tánc korhatár nélkül

Külföldi és hazai tanárok vezették a műhelymunkákat kezdőknek, haladóknak a Péterváradi várban, a Strandon, az Allegro tánciskolában, valamint a városközpontban a forró ritmusú újvidéki Brazil Napok hagyományos rendezvényen, amelyen felvonultak hazai és külföldi táncosok.

Az afrikai eredetű, ősi néptánc, a szamba a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgására emlékeztetnek. Magával ragadó, eredeti ritmusa az ősi zenei kifejezésmódot idézi.

Az Allegro tánciskola Kiszács utca 3/IV. emeleti termében szombaton és vasárnap komoly edzésnek voltunk szemtanúi. Egyik szervezője Ivana Vajagić, a Sambakinhas táncegyesület edzője elmondta, nemcsak a haladó tanítványok, táncosok és kezdők számára, hanem az ő számára is nagy lehetőség, hogy ezen a 8. szambafesztiválon tanuljon a mentoruktól, a brazíliai Mayra Alméntől, aki a múlt évi karnevál múzsája volt, ami a legnagyobb kitüntetés a Brazil Napok fesztiválján.

– Tökéletes táncosnő, akitől mindig valami újat tanulhatunk, a rendezvény pedig kiváló alkalom arra, hogy más emberekkel is megszerettessük a szambát. Az afrikai-kubai táncokat Choma Sumu tanár oktatja, akinek tánciskolája van Újvidéken.

Ivana ezen a hagyományos fesztiválon 4. alkalommal vesz részt.

– Amikor először láttam a fesztivált, elragadott a légköre, s elhatároztam, hogy ebben én is szerepelni fogok. Előbb hastáncot tanultam, aztán egy hosszabb szünet után a You Toube-on megismerkedtem a szamba tánccal, majd Neda Novakovićtyal, aki a szambát oktatja. Alkalmam volt a Sao Paoló-i Samara műhelymunkáján részt venni, azóta, tánccal foglalkozom. Tanulok és tanítok. Számomra ez nagy boldogság, mert jókedvet és erőnlétet biztosít. A műhelymunkákon ismerkedünk és tanulunk egymástól. Ukrajnából, Macedóniából érkeztek lányok. Szerintem a helybeliek megállják a helyüket. A legfontosabb a motiváció és a kitartó gyakorlás – mondta Ivana, aki különben végzős a műépítész szakon.

A szambát nálunk főleg a lányok, a nők táncolják. A férfiváltozata némileg különbözik a nőitől. A Sambakinhas táncegyesületben kezdők számára szeptembertől indulnak edzések a Párizsi Magazin Point Dance Stúdiójában.

Az újvidéki Brazil Napok háromnapos rendezvény szombati műhelymunkájának legfiatalabb résztvevője Lilly Ljiljana Šljapić volt, aki Cambridge közelében él a szüleivel, a vakációt Újvidéken a nagyszülőknél tölti. Nada nagymama, nyugalmazott tanítónő, nemcsak elhozta erre az érdekes műhelymunkára a tízéves unokát, aki rövid ideig balettra is járt, hanem hetvenévesen, legidősebbként maga is szambát táncolt a fiatalok között. Amíg az unoka és a nagymama élvezte a kihívást, a nagypapa fényképezett.

– Láttam, mindenki táncol… Gondoltam, miért ne táncolnék én is!? – mondta a nagymama. – Fizikai erőnlét, akarat és bátorság kell, hogy az ember kiálljon ide a fiatalok közé. Jó kedvre, egészséges mozgásra és jó erőnlétre azonban mindenkinek szüksége van.

Nos, akkor mozogjunk, táncoljunk!