2024. április 19., péntek

Egy párt uralja a színteret

Bojan Klačar: Az okozhatja az SZHP vesztét, hogy magasra tette a lécet

A szerbiai politikai színteret egy politikai párt uralja, mellette csupán két kisebb párt rendelkezik jól kiépített infrastruktúrával – elemezte az aktuális helyzetet néhány nappal ezelőtt a Blic napilap. Az írás szerint néhány politikai mozgalom kilátásai meglehetősen jók, de azokról a pártokról sem szabad megfeledkezni, amelyek a cenzus határán ingadoznak.

Az írás szerzője szerint a közeljövőben nem érdemes jelentősebb változásra számítani. A Szerb Haladó Párt támogatottsága továbbra is meghaladja az 50 százalékot, pénzügyi helyzete stabil, és szerteágazó infrastruktúrával rendelkezik, vagyis nem valószínű, hogy belátható időn belül valamelyik párt felülkerekedik rajta. A Szerbiai Szocialista Párt támogatottsága szinte évekre visszamenően változatlan, és csak a következő választásokon derül ki, hogy mekkora árat lesz kénytelen fizetni azért, mert az idei elnökválasztáson nem volt saját jelöltje. A szocialisták jövőbeni támogatottságát nagyban meghatározza az is, hogy a belgrádi helyhatósági választásokon önállóan állítanak listát, vagy koalícióban a köztársasági kormánykoalíciós partnerükkel, az SZHP-vel. A Demokrata Párt egyes felmérések szerint feltörekvőben van, más közvélemény-kutatások alapján viszont folyamatosan csökken a népszerűsége. Mindennek ellenére továbbra is a DP a legtámogatottabb ellenzéki párt – értékelte a Blicnek nyilatkozva Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) végrehajtó igazgatója.

Klačar értékelése szerint az SZHP ereje egyrészt a stabil infrastruktúrájában és költségvetésében rejlik, másrészt pedig a jól kiépített rendszerében és tömegességében. Az SZHP népszerűsége és támogatottsága vitathatatlan. A pártot Szerbia legnépszerűbb politikusa irányítja – magyarázta Klačar, és hozzátette, a párt „vesztét” az okozhatja, hogy magasra tette a lécet, vagyis szavazói túlságosan sokat várnak el tőle. Ha nem tud eleget tenni a szavazók elvárásának, komoly nehézségek merülhetnek fel támogatottságának megtartásában – emelte ki Klačar.

Az elemző szerint az SZSZP töretlen népszerűsége részben azzal magyarázható, hogy jó kapcsolatokat ápol az SZHP-vel, viszont ha a belgrádi helyhatósági választáson sem állít önállóan listát, elveszítheti szavazóinak egy részét, ráadásul tovább mélyülhetnek a belső ellentétek a pártban.

A DP-vel kapcsolatban Klačar pozitívumként értékelte, hogy Dragan Šutanovac vette át a kormányrudat. Amióta ő a párt elnöke, a DP visszanyert valamennyit elveszített stabilitásából – véli a CeSID végrehajtó igazgatója. Mint hozzátette, a demokraták „újjászületését” elsősorban anyagi gondjaik akadályozzák.

Ami a Saša Janković volt ombudsman vezette Szabad Polgárok Mozgalmát illeti, e mellett a politikai csoportosulás mellett „múltbéli tisztasága” szól, hiszen tagsága nem volt politikailag aktív a háborús kilencvenes években, sem az utána következő időszakban – emelte ki Klačar, aki úgy véli, hogy a mozgalom azok számára kínál fel választási lehetőséget, akik csalódtak a Demokrata Pártban, a Liberális Demokrata Pártban és a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Pártban. Szavai szerint a politikai színtéren való érvényesülésüket nehezítheti, hogy egyelőre nincs szerteágazó infrastruktúrájuk.

Klačar Vuk Jeremić valamikori külügyminiszter politikai jövőjével kapcsolatban tanácstalan, úgy véli, egyelőre nehéz volna felmérni, hogy mennyire befolyásolja majdani népszerűségét elnökválasztási veresége.

A mladenovaci Ljubiša Preletačević Beli fiatal, energikus, és feltehetőleg a jövőben is élvezni fogja azoknak a korabeli szavazóknak a támogatását, akik csalódtak az eddigi politikai felhozatalban, viszont nem válik javára, hogy csapatának legkreatívabb tagjai eltávolodtak tőle – értékelte Klačar, majd hangsúlyozta: a politikában ugyanúgy van, mint az életben, nehéz kétszer „eladni ugyanazt a mesét”.