2024. március 29., péntek

A duális képzés a jövőnk

Oktatási karaván járt Újvidéken

Tegnap délután számos helység – Belgrád, Boljevac, Jagodina, Petrovac na Mlavi, Zaječar, Prijepolje, Sremska Mitrovica, Nagybecskerek… – után a tizedik városba, Újvidékre érkezett a Spirit of Youth (Ifjúság Szelleme) nevű oktatási karaván. A rendezvényt, amelyet az OpeNS és a városi vezetőség szervezett a Strandon, Mladen Šarčević oktatási miniszter nyitotta meg Gabrijela Grujić, a miniszter duális oktatással megbízott segédje, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, Vladimir Džamić, az oktatási minisztérium államtitkára, Snežana Pašnjak, a sportminiszter segédje és Ana Stojanović, a köztársasági gazdasági kamara duális képzéssel foglalkozó központjának vezetője jelenlétében. A sport népszerűsítőjeként jelen volt Davor Štefanek a tavalyi, Rio de Janeiró-i olimpiai játékokon aranyérmes, szabadkai birkózó.

Miloš Obradović, a Spirit of Youth karaván igazgatója elmondta, a karavánon azt népszerűsítik, amivel az Oktatási Minisztérium foglalkozik tíz hónapja: a duális képzést, a sportot és a vállalkozást.

Az oktatási miniszter, hangsúlyozta, ezzel a rendezvénnyel is arra szeretnének rámutatni, hogy a fiataloknak van jövőjük Szerbiában. A duális képzés az oktatás minden szintjét felöleli, a középiskolákban, szakközépiskolákban, egyetemeken.

– Azon fáradozunk, hogy a fiatalok minél több tudást szerezzenek, s a vállalkozók, akik az országunkba jönnek, elégedettek legyenek azzal, hogy Szerbiában van szakképzett munkaerő. Mi az IT-szektort fejlesztjük, minél több szakot nyitunk mérnökök képzésére, sőt arra törekszünk, hogy a gimnáziumot is megreformáljuk, olyan új szakok kialakításával, amelyek felismerhetővé válnak. A duális oktatás nem csak a szakmákra vonatkozik, a fogalmat az emberek gyakran tévesen az olcsó munkaerővel egyenlítik ki. Minden mérnöki és egészségügyi szak duális jellegű, a közvetlen gyakorlathoz kötődik – mondta a miniszter.

A tervek szerint a karaván keretében szeptemberig Szerbia 33 helységében mintegy 500 önkéntes, egyetemista és középiskolai diák szól a duális képzés előnyeiről, e tanulási modellt népszerűsítik kortársaik és azok szüleinek a körében. Az oktatás ezen fajtájának bevezetése a tanügyi rendszerünkbe Szerbia további fejlődésének előfeltétele. Cél, hogy jobban összehangolják az oktatási rendszert a munkaerőpiac igényeivel, hogy olyan szakkádereket képezzenek, akik diplomaszerzés előtt többéves tapasztalattal rendelkeznek, valamint hogy csökkenjen a munkanélküliek száma.