2024. április 26., péntek

Inkább a börtön, mint az utcasöprés

A büntetés cseréje hosszadalmas, az ítélet letöltése pedig gyorsan elévül

Habár a börtönbüntetést vagy a pénzbírságot kiváltó közhasznú munka, vagy a köz javát szolgáló munka a világon nagy népszerűségnek örvend, Szerbiában nem így van. Továbbra is legtöbben inkább letöltik a börtönbüntetést, vagy kifizetik a bírságot, minthogy közhasznú munkát végezzenek.

A belgrádi Szabálysértési Bíróság adatai szerint 2014. március 1-je óta – amióta bevezették a közhasznú munka végzésének lehetőségét a börtönbüntetés helyett – a mai napig összesen 2223 esetben ítélt meg közmunkát pénzbüntetés helyett. Ez csupán az esetek 1,12 százaléka, amikor a büntetést közmunkával lehetett kiváltani.

Milan Marinović, a belgrádi Szabálysértési Bíróság elnöke rámutatott arra, hogy az elítéltek mintegy 99 százaléka inkább kifizette a büntetést, vagy börtönbe vonult, minthogy utcát söpörjön, vagy más közhasznú munkát végezzen.

A bíróság elnöke példaként elmondta, hogy az obrenovaci árvíz ideje alatt a belgrádi Szabálysértési Bíróság az 5000 dinárt meghaladó pénzbírságos ítéleteket közhasznú munkára cserélte fel. Vagyis mintegy 2500 végzés esetében cserélték ki a büntetést, hogy a szabálysértők közül toborozzanak segítséget az árvíz sújtotta területekre. Összesen 666 esetben ez jogerőssé vált, de 37-en inkább kifizették a büntetést,  csupán egy embert dolgozta le a büntetését.

A büntetések „árfolyama” egyébként a közmunkának kedvezne, például egy ezerdináros büntetés  egynapi börtönnel vagy nyolc óra közmunkával váltható ki. A bíróság legkevesebb 20, és legtöbb 360 órányi közmunkát róhat ki az elítéltre. Noha a közrendről szóló törvény szerint akár közhasznú munkára is ítélhetik a vádlottat, erre a mai napig nem került sor. A szabálysértési bíróságon még nem mondtak ki ilyen ítéletet, vagyis senkit sem ítéltek közhasznú munkára. Marinović elmondta, nemcsak szabálysértések esetén, hanem kisebb, legfeljebb három éves börtönbüntetéssel járó bűncselekmények esetén is lehet alkalmazni ezt a büntetési formát, de várhatóan a közlekedésbiztonsági törvény is lehetővé teszi majd az effajta büntetést.

A bíróság elnöke rámutatott, hogy a büntetés cseréje hosszadalmas procedúrát igényel, a szabálysértési ítélet letöltése viszont nagyon gyorsan, két év után elévül. Így megtörténik, hogy a börtönbüntetésre cserélt pénzbüntetés után az illető kéri a bíróságot, hogy azt váltsák fel közhasznú munkára, de erre soha nem kerül sor, mert egyszerűen nehézkes a bíróság és az alternatív szankciók biztosa közötti kommunikáció arról, hogy a börtönbüntetést vagy a pénzbírságot felválthatja-e közhasznú munka. Az eljárás körülményes és hosszadalmas, elmúlik a két év és elévül a büntetésletöltés. Véleménye szerint ki kell tolni az elévülési időszakot négy évre, hogy a közhasznú munka végre elismert büntetési formává váljon.