2024. április 19., péntek

Dolgos kikapcsolódás

Vajon pályafutásuk során hányszor hallják a pedagógusok, hogy: de jó nektek, ti nyáron nem dolgoztok! És vajon hányszor magyarázzák el, hogy de igen. Tanítás ugyan nincs, de amikor a diákok vakációznak, a tanárok még egy ideig bejárnak az iskolába, adminisztratív munkáik vannak, azután augusztus közepétől ismét visszatérnek az iskolákba, hiszen még a tanulók megérkezése előtt megkezdődnek a gyűlések. A tényleges nyári szünet idején pedig sokan különböző képzése(ke)n vesznek részt. Akkreditált képzéseken részt venni pedig Vajdaságban is több lehetőség van. Például júliusban Újvidéken az Apáczai Nyári Akadémia, Szabadkán pedig júliusban a Nyári Egyetem és augusztusban a Szabadkai Nyári Akadémia is alkalmat adott az ismeretszerzésre, tudásbővítésre, kapcsolatépítésre, barátkozásra.

Sok pedagógus évek óta visszatérő résztvevője egyik-másik nyári képzésnek. Számukra természetes a részvétel, az esetleges nyaralást is ezen időpontokhoz igazítják. Számítanak arra, hogy új ismereteket szereznek, konkrét tippeket, az iskolába visszatérve a munkájuk során jól alkalmazható ötleteket kapnak. Sokuknak ismerősen cseng már egy-egy visszatérő előadó neve is, tudják, hogy az adott előadás után ismereteikben gazdagodva hagyják el a termet. Ám az sem mellékes, hogy egy-egy ilyen képzésen való részvétel kiváló kapcsolatépítő program is: a régi ismerősökkel való újra találkozás mellett hasonló témakörökben, hasonló tantárgyakat oktató kollégák köthetnek egymást segítő barátságokat, szakmai kapcsolatokat.

Ám az, hogy ki milyen képzésen kíván részt venni, elsősorban a felkínált csoportok, a témák döntik el. Ha csak az idei nyarat nézzük, sokszínűségben most sem volt hiány. Újvidéken zajlott fizika-kémia-biológia tanári és osztálytanítói továbbképzés, magyar nyelvi, történelmi és kulturális továbbképzés, pszichológiai-pedagógiai továbbképzés, környezetnevelési és környezetvédelmi szakmai és módszertani továbbképzés is. Szabadkán a Nyári Egyetemen szó volt heurisztikus nyelvi kísérletekről, volt informatikaképzés és képzőművészeti jellegű képzés is, de téma volt a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók motivációja is. A Nyári Akadémián pedig hét szakcsoportban folyt a munka, ahol egyebek mellett foglalkoztak a Veronika-zeneprojekttel, ismerkedtek a Kodály-módszerrel, ötleteket kaphattak a pedagógusok arra vonatkozóan, hogy a tanulókat hogyan lehetne megtanítani tanulni, külön szakcsoport foglalkozott a pályaorientáció kérdéseivel, az Arany János-év és a Szent László-év kapcsán is tartottak előadásokat, emlékeztek a kiegyezésre és szót ejtettek a következményeiről, és nem maradtak el a természettudományi témák sem.

Tehát ha valaki akart, biztosan találhatott számára vonzó, érdekes és hasznos képzési lehetőséget. Ezen nyári egyetemeken részt vevők száma pedig bizonyítja is, hogy az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, iskolapedagógusok és iskolapszichológusok bizony igenis részesei kívánnak lenni ezen eseményeknek. Dolgoztak? Kikapcsolódtak? Egy jól szervezett képzés kulcsa talán éppen az, ha a pedagógusok mindkét kérdésre igennel válaszolnak.