2024. március 29., péntek

Az Európai Unió segítséget nyújt Portugáliának az erdőtüzek megfékezéséhez

Az Európai Unió a tűzoltók és szállítóeszközeik helyszínre jutásának támogatásával segítséget nyújt Portugáliának az országban pusztító erdőtüzek megfékezéséhez - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A tájékoztatás szerint azt követően, hogy Portugália kérésére Spanyolország 120 tűzoltót, 27 tűzoltóautót és 3 tűzoltó-repülőgépet ajánlott fel az erdőtüzek megfékezéséhez, az Európai Bizottság arról döntött, hogy támogatást nyújt a személyzet és eszközeik eljuttatásához az érintett területre.

Lisszabon idén nyáron második alkalommal kérte az unió és tagországai segítségét az erdőtüzek megfékezéséhez az EU polgári védelmi mechanizmusát aktiválva.

Az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központjának (ERCC) szakemberei felvették a kapcsolatot a helyi szolgálatokkal és az Európai Erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) műholdjain keresztül figyelik az erdőtüzek terjedését, és segítséget nyújtanak a veszélyben lévő polgári létesítmények meghatározásában - közölte a bizottság.

Constanca Urbana de Sousa portugál belügyminiszter szombaton este fordult külföldi segítségért - egyebek közt tűzoltó repülőgépekért -, mert félő, hogy a kánikula és a fel-feltámadó szél miatt a lángok a következő napokban tovább terjednek, vagy további tüzek keletkeznek. Szombaton 268 újabb tűzhöz riasztották az oltókat.

Június közepén egy hatalmas kiterjedésű tűz 64 ember halálát okozta, és több mint kétszázan szenvedtek sérüléseket a fővárostól, Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében. A tűzvész az autóúton érte az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

Az idén nyáron eddig 140 ezer hektárnyi növényzet vált a lángok martalékává Portugáliában, több mint háromszor akkora területen pusztított tűz, mint az utóbbi tíz év átlagában.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni. Az uniós központi mechanizmuson keresztül a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak, az együttműködésben Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Macedónia is részt vesz.