2024. április 25., csütörtök

Elsejéig módosítják a földtörvényt

A napokban várható a képviselőházi ülés összehívása

Szeptember 1-jéig sürgősségi eljárással módosítja a köztársasági parlament a földtörvényt, amely így korlátozza majd a külföldiek szerbiai földvásárlási lehetőségeit – erősítették meg a Mezőgazdasági Minisztériumban.

A törvénytervezetet, amely lehetetlenné teszi majd a termőfölddel való kereskedés teljes liberalizálását, a kormány már jóváhagyta, és javaslat formájában elfogadásra a parlament elé terjeszti. A napokban várható a képviselőházi ülés összehívása – tájékoztatták a Beta hírügynökséget az agrártárca illetékesei. A törvénymódosításról nem volt nyilvános vita, de a minisztériumban azt mondják, ez ügyben már egy éve szorosan együttműködnek a különféle mezőgazdasági szervezetekkel, amelyek elégedettek a javasolt módosításokkal.

Minden részlet még nem ismert ugyan, de azt már korábbról tudni, hogy az új megoldások értelmében a külföldiek legfeljebb két hektárt vásárolhatnak, azt is csak akkor, ha legkevesebb tíz éve Szerbiában van bejelentett lakhelyük, és ha szerepelnek az aktív parasztgazdaságok regiszterében.

A törvénynek szeptember 1-je előtt kellene életbe lépnie, akkor kezdik ugyanis alkalmazni az EU-val kötött Stabilizációs és társulási megállapodásnak azokat a kitételeit, amelyek szerbiai mezőgazdasági földterületek vásárlása esetére kiegyenlítik a hazai és az uniós polgárok jogait.

2008 óta, a Stabilizációs és társulási megállapodás aláírásával Szerbia az egyetlen olyan ország, amely elfogadta, hogy liberalizálja a szántóföldjeivel való kereskedést, még mielőtt teljes jogú uniós taggá válna. Ugyanakkor más országok, mint pl. Lengyelország, Horvátország vagy Magyarország, kiharcolták maguknak, hogy az Unióba való belépés után is külföldieknek még évekig tilos legyen náluk a földvásárlás.