2024. március 28., csütörtök

Alapértékek és közösségi igények mentén

Letették a Doroszló–Szentkút újabb építkezési munkálatainak alapkövét
Ft. Verebélyi Árpád felszenteli az alapkövet (kép: Kálóci Karola)

Ft. Verebélyi Árpád felszenteli az alapkövet (kép: Kálóci Karola)

Rangos ünnepély keretében tették le szombaton a Doroszló–Szentkút új épületegyüttesének alapkövét. Az egyházmegyei, sőt világegyházi jelentőségű Mária, Keresztények Segítsége kegyhelyen egybegyűlt ünneplő közösséget megtisztelte jelenlétével mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Fremond Árpád köztársasági képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Ceglédi Rudolf, Zenta Város polgármestere, a VMSZ alelnöke, Erdély Lenke, a VMSZ tartományi frakcióvezetője, Pelt Ilona, a VMSZ tartományi frakcióvezető helyettese, dr. Bagi Boján tartományi képviselő, Péter István, a Dunatáj Egyesülés elnöke, a VMSZ tanácsának tagja.

A Magyarország Kormánya által 311 millió dinárral támogatott, a VMSZ közbenjárásának köszönhetően hamarosan felépülő többfunkciós komplexum (vizesblokk, szálláshelyek, közösségi terek) a vajdasági magyar közösség egésze szempontjából fontos, boldogulási és eszmei, vallási, közösségi téren is.

Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szólt az ünneplőkhöz

Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szólt az ünneplőkhöz

Mgr. Hajnal Jenő ünnepi gondolatai során egyebek között elmondta, a vajdasági egyértelmű fejlődési, fejlesztési igény, a Mária iránti tisztelet szükségessé teszi, hogy a XXI. század körülményeihez és igényeihez megfelelő kegyhellyé alakuljon a doroszlói Szentkút. Ezek a fontos építkezések a folytatása zajlik majd a következő hónapokban.

Ft. Verebélyi Árpád főesperes, a kegyhely igazgatója felszentelte az alapkövet, amelybe helyezett okiratot mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Pelt Ilona, a VMSZ tartományi képviselője és jómaga, a kegyhely őre látott el kézjegyével. Az ünnepségen közreműködött a helyi Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület fúvós zenekara, néptánccsoportja és viseletbemutatóval a doroszlói hagyományőrző csoport tagjai.

Az alapkő letételét követte a Hazaváró Báránypaprikás Főzőverseny, amelyen csaknem 400 helyi, és a faluból elszármazott, ez alkalomból hazalátogató doroszlói, továbbá zombori, gombosi, kúlai, kupuszinai vendég vett részt.