2024. április 19., péntek

Az eső elmosta a fiákeres felvonulást

Az új kenyeret az ifjú pár a polgármesternek a Szent Teréz székesegyházban adta át

A Dužijanca központi ünnepségének színhelye évek óta Szabadka központja, ahová a székesegyházban megtartott ünnepi mise után fiákerrel érkeznek az aratóünnepség ifjú párja és a magasrangú vendégek. Az idén az eső miatt a székesegyház volt az aratóünnepség színhelye.

A polgármester átveszi a kenyeret az ifjú pártól (Dávid Csilla felvétele)

A polgármester átveszi a kenyeret az ifjú pártól (Dávid Csilla felvétele)

A Szent Teréz székesegyházban tegnap az ünnepi hálaadó szentmisét mons.dr. Pénzes János megyéspüspök, valamint mons.Vjekoslav Puzjak bjelovari- križevoi püspök közösen tartották.

Az aratóünnepség keretében megtartott ünnepi szentmise köszönet Istennek és elismerés az embernek, azoknak az ősöknek, akik több mint száz évvel ezelőtt is ünnepelték a kemény munka eredményét, az aratást. A horvátországi püspök elismerően szólt a csodálatos, fehér hímzett népviseletről, mint a tisztaság, a tisztelet jelképéről, dicsérte a szorgos kezek tulajdonosait, akik beleszőve szívük minden szeretetét elkészítették ezeket a darabokat. A szentmisén megáldották a búzát és az új kenyeret. Az ifjú párok felvonulását követően az ifjú pár, Luka Gabrić és Ana Ivanković Radak átadták Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének az új kenyeret, aki azt felmutatta a négy égtáj felé, majd ünnepi beszédében kiemelte:

– Nagyon jó együtt lenni, barátkozni és együtt ünnepelni. Több mint egy évszázada az aratóünnepség által együtt ünnepeljük a hagyományost és a modernt, a világit és a szellemit. Büszkeséggel tölt el, hogy a Szabadkán élők tisztelik egymást, egymás hagyományait és szokásait. Ez a sokszínűség teszi egyedivé városunkat – mondta Bogdan Laban.

Az eső miatt a hagyományos fiákeres felvonulás elmaradt, de este hétkor Blaško Gabrić, az első Dužijanca megalapítója mellszobrának koszorúzásakor már kitisztult az ég, elállt az eső, és mint minden évben most is az aratóünnepség a bandašica kólójával ért véget a főtéren.

Az idén a K23 televízió helyszíni közvetítésének köszönhetően a nézők odahaza is követhették az aratóünnepséget.