2024. március 29., péntek

A hétvégén megnőtt Magyarittabé lakosságának a száma

Falunapot ünnepelt a bánáti Magyarittabé. Prosperitati Családi Napot tartottak, művelődési műsort mutattak be, volt horgászverseny, sporttalálkozó, főzőverseny. Erre az alkalomra sok elszármazott is hazajött.

A műsorban a tordai néptáncosok is fölléptek (kép: Kecskés István)

A műsorban a tordai néptáncosok is fölléptek (kép: Kecskés István)

Megpezsdült az élet a hétvégén Magyarittabén, ahol háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték sorrendben XII. alkalommal a Falunapot. Hogy az ilyen rendezvényekre szükség van, azt a nagyszámú látogató is megmutatta. A határ menti falunak a legutóbbi népszámláláskor 1100 lakosa volt. Napjainkban ennél már kevesebben vannak. Az elvándorlás pedig folytatódik. Mint ahogy Kerekes József polgármestertől hallottuk az elmúlt két év alatt 120 ember hagyta el a falut, többnyire fiatal – családostól. Ez a legnagyobb gondja a falunak. Ilyenkor, amikor Falunapot ünnepelnek, sok elvándorolt is hazajön. Pár napra „megnő” a falu.

Deák József ötven éve költözött Németországba. Családot alapított, ott születtek a gyerekei, az unokák, akiknek nincs kötődése Magyarittabéhez. Ő azonban hazajár, hogy találkozzon a rokonokkal, iskolatársakkal, barátokkal, ismerőseivel.

A magyarittabeiek többsége – más munkalehetőség híján – mezőgazdaságból él. Vagy gazdálkodó vagy pedig a két mezőgazdasági szövetkezet valamelyikében dolgozik. Az aszály következményeit itt is látni. Más gondok is vannak: állami földet már szinte nem lehet bérelni. Petes Béla gazdálkodó szerint az állam már szétosztotta a bérlési jogokat a nagy földbirtokosok körében, úgyhogy a magántermelők nem igen tudnak földhöz jutni.

– Mindenki munkálkodik a saját birtokán. Ameddig bírja. Sajnos sok példa van rá, hogy feladják az emberek és kimennek külföldre, mondja Petes Béla.

A magyarországi Békés és Magyarittabé testvértelepülések. Kapcsolatuk a múlt századra vezethető vissza, ugyanis Magyarittabére Békésről és környékéről telepítettek földműveseket, akik hozták magukkal a békési hagyományokat, a református hitüket. Mint ahogy Izsó Gábor, Békés Város polgármestere mondja, a rendszerváltás óta a két település együttműködése folyamatos és felfelé ívelő.

Magyarittabének a romániai Gyergyószentmiklóssal viszont nincs hivatalos testvértelepülési kapcsolata, de immár egy évtizede részt vesznek egymás rendezvényein. A kisebbségi sors hozta őket össze. Mint ahogy a gyergyószentmiklósi Sándor István mondja a közös sorsból fakadóan, a két település lakóinak szellemi, érzelmi kapcsolataik vannak.

A rendezvény vasárnap kirakodóvásárral, horgászversennyel, motoros találkozóval és sportvetélkedőkkel zárult.