2024. március 28., csütörtök

Lovagok a Welker-tanyán

Egyszerre két cserkésztábort tartanak Kishegyesen – A nyílt táborban hetven, őrsvezető-képzésen több mint negyven gyerek vesz részt – Apródként érkeznek és vitézként távoznak a résztvevők –
Sorakozó uzsonnához (Fotó: Lakatos János)

Sorakozó uzsonnához (Fotó: Lakatos János)

Mint minden évben, az idén is élettel telt meg a Welker-tanya, amely mindössze néhány kilométerre található Kishegyestől, a falu határában. A Vajdasági Magyar Cserkésszövetség szervezésében két tábor zajlik párhuzamosan: az őrsvezető-képző, valamint a hatodik nyílt tábor. Kecskés Endre táborparancsnok arról számolt be lapunknak, hogy bár a két tábor között van távolság, de mégis szorosan összefüggnek egymással.

– A Welker-tanya az idei évben két táborunknak is helyszínt biztosít. Ez a két tábor mondhatni szimbiózisban van egymással, és egy konyháról kapják az ételt. Az egyik tábor a kiképzőtábor azoknak a cserkészeknek, akik vezetőképzésen vesznek részt. Ők vezetőként őrsöket fognak vezetni, és itt arra tanítjuk őket, hogy hogyan tudnak majd 6-8 gyermeket irányítani a munkában, valamit hogyan tudják cserkészmódszerekkel átadni a szükséges tudnivalókat. A jövendőbeli vezetők rögtön gyakorlatban is ki tudják próbálni magukat: a nyílt, történelmi kalandtáborban játékokat vezetnek és praktikus tudást adnak át résztvevőknek. Tehát, az elsajátított tudást rögtön fel tudják használni. A nyílt táborunkat már hatodik éve szervezzük meg és ötödik éve van itt a Welker-tanyán – számolt be a parancsnok, majd arról is szólt, hogy az idei évben igen szép létszámban vannak résztvevői a táboroknak. A nyílt táboron 70 gyermek vesz részt, az őrsvezető-képzésen pedig 42 gyerek. Az őrsvezető-képzést hat erdélyi cserkész is segíti. Kecskés arról is beszámolt, hogy az idei nyílt táborban is nagyon változatos foglalkozások várják a gyerekeket.

– Van egy kalodánk, amihez egy vidám kerettörténet rész fog kapcsolódni. A gyerekek készítenek pajzsokat, kipróbálhatják bátorságukat a kötélmászáson, de lesz csillagászat, éjjeli meseerdő és túra. A nagy hőségre való tekintettel különböző vizes játékok is a program részét képezik. Szalmából építettünk egy táborkaput és falat, ahol a két tábor csatázni fog egymással. Mindkét tábor épít katapultokat és vizes lufival fogjuk egymás bombázni. A gyerekek, mint apródok kezdték a tábort, és ha minden jól megy, akkor mint vitézek fognak távozni – fogalmazott a parancsnok, majd hozzáfűzte, hogy a Szent László-évhez csatlakoztak, és ezért választották kerettörténetnek a lovagságot. A kerettörténet részeként Szent László koronázását is eljátszották.

A vezetők azon vannak, hogy a gyerekek minél színesebben éljék át a különböző élményeket, mondta Kecskés, majd arról is szólt, hogy igen erős visszajelzést kaptak a gyerekektől a nyílt tábor kapcsán.

– A tábortűznél a gyerekek nemcsak nevüket mondták el, hanem azt is, hogy hanyadszor vesznek részt a táboron. Sokan közülük harmadszor vagy negyedszer térnek vissza a táborunkba, és ez egy borzongatóan jó érzés. Úgy gondolom, hogy ezért érdemes ezt az egészet csinálni – hangoztatta a parancsnok.

Végezetül azt is megtudtuk Kecskéstől, hogy mostanra igen kiforrott támogatói rendszer áll a tábor mögött. A legnagyobb támogatók az idei évben is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács. A tábor létrejöttét ez alkalommal is segítette Kishegyes község önkormányzata, a kishegyesi helyi közösség, valamint számos helybeli vállalkozó is felajánlotta a segítségét. A parancsnok úgy értékeli, hogy ez is egy nagyszerű visszajelzés arra vonatkozóan, hogy elismerik a munkájukat.