2024. április 23., kedd

Világtalálkozó Oromon – mindenkinek

Nem egészen egy hét múlva nagy tömeget várnak Oromra, ugyanis a Malomfesztivál hivatalosan 17-én nyitja kapuit, míg az Oromiak Első Nagy Világtalálkozója 19-én lesz. A két egybefonódó rendezvény nagyon színes programmal várja az idelátogatókat és természetesen a helybelieket is. A malom tövében, kétség sem fér hozzá, a fiatalok benépesítik a teret, és az általános iskola udvarán is számtalan szórakozási lehetőséget kínálnak a szervezők.

A világtalálkozó programja reggel 8-kor kezdődik az iskolánál, ahol alágyújthatnak a bográcsoknak, hogy versenyben vagy azon kívül megfőzzék vagy megsüssék a rostélyos ételeket és paprikásokat. 10-kor felvonulnak a régi autó- és motorkuriózumok, benn az iskolaépületben pedig alkalmi kiállítás és filmvetítés lesz. A falut bemutató filmet kifejezetten erre az alkalomra készítették a magyarkanizsai operatőrök. 11 órakor az ökumenikus istentisztelet és áldásosztás után a szabadtéri színpadon Tolnai Ottó író, Kovács Frigyes színművész, Baráth (Szabó) Emília és Szabó Ede zeneművészek, dr. Forró Lajos történész és a helybeli néptáncos gyerekek teszik színvonalasabbá a rendezvényt. Ezt követően egykori iskolaigazgatójuk, Bosznai József tiszteletére avatják föl az emléktáblát, amelyet szintén erre az alkalomra készítettek.

Mindeközben természetesen enni- és innivalóval, zeneszóval teszik hangulatossá és élvezhetővé a szombati napot. A folytatásban 13 órakor kerül sor az ebédre és a főzőverseny eredményhirdetésére, 15.30-tól pedig gyerekprogramok tarkítják a délutánt, amikor kézműveskedés is lesz, valamint Szirácky Katalin 17 órától, a csókai Articsókák 18 órától, míg a Zenegér együttes 19 órától lép föl.

A program ideje alatt a beszélgetés és szórakozás mellett lovas kocsikázásra is adott a lehetőség. Aki az oromiak honlapján előre jelzi részvételi szándékát, azonosító kártyát kap, mellyel kedvezményesen jut ebédhez, illetve ajándékban is részesítik, többek között az erre a napra szóló malomfesztiválos ingyenes belépővel. A www.orom.org.rs honlapon továbbra is várják a jelentkezőket, valamint oromi címerrel, világtalálkozós logóval ellátott emléktárgyakat is elő lehet jegyeztetni, de mindez a helyszínen is megvásárolható majd. A jótékonyság sem marad ki, hiszen életmentő defibrillátorra gyűjtenek a találkozó ideje alatt is, illetve a helyi közösség 840-4525745-80-as számú külön számlájára történő utalással is segíthet, aki szeretne.

Augusztus 19-én reggel 8 órától Orom szeretettel vár minden egykori és jelenlegi falubelit, valamint mindazokat, akik szeretnek szórakozni, ha nincs is kötődésük a tájhoz. Egyedülálló rendezvényükre vendégszeretettel és kiváló programokkal készülnek a környékben úttörő és hagyományteremtő szándékkal szervezett világtalálkozó szervezői.