2024. április 19., péntek

Kiábrándult fiatalok

Nem hisznek a politikusoknak, többségüknek nincs saját bevétele, és a kivándorlást fontolgatják

A szerbiai fiatalok szinte mindenből és mindenkiből kiábrándultak, aggasztja őket a munkanélküliség, ezért a kivándorlást fontolgatják – derült ki a Fiatalok Ernyőszervezetének pénteken bemutatott felméréséből. A szóban forgó szervezet május és július között végzett kérdőíves felmérést 396, 30 évnél fiatalabb személy körében. A megkérdezettek 30 százaléka szerint Szerbiának befolyásos, tekintélyes vezetőre van szüksége, mivel egy ilyen embert képesek lennének követni, tisztelni a polgárok. A megszólaltatott fiatalok 32 százaléka szerint a demokrácia nem a legideálisabb hatalmi forma. Boban Stojanović, a szervezet képviselője szerint ez az adat különösen aggasztó.

A megkérdezettek 42 százaléka támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását, 28 százalékuk negatívan vélekedik az EU-ról, 25 százalékuk viszont hiszi, hogy ha Szerbia csatlakozna az EU-hoz, javulnának az életfeltételek.

A felmérés résztvevőinek a 60 százaléka otthon él a szüleivel, 20,6 százalékuk lakást bérel, és csak 10 százalékuk él saját lakásban. Hetven százalékuk tervezi elhagyni szülővárosát. A megkérdezettek 60 százalékának nincsen saját bevétele, 16,8 százalékuk havi 30 ezer dinárnál kevesebbet keres, 12,4 százalékuknak a fizetése 30–50 ezer dinár, 6,5 százalékuk 50 ezer és 80 ezer dinár között keres, míg 80 ezer dinárnál nagyobb keresetet csupán 3,6 százalékuk visz haza.

A megkérdezettek 81 százaléka nem tagja egyik politikai szervezetnek sem, 11 százalékuk tag, 3 százalékuk pedig szeretne beiratkozni valamelyik pártba. 50 százalékuk szerint a politikai pártok nem a fiatalok érdekében tevékenykednek, 44,7 százalékuknak pedig különösen rossz véleménye van a pártokról. 76 százalékuk nem hisz egyik politikusnak sem. Az intézmények közül a legnagyobb bizalommal – 2,9 százalék – a Szerbiai Katonaság iránt viseltetnek.