2024. április 20., szombat

Okosan a vízbe!

A szerbiai strandokon, kijelölt és jelöletlen fürdőhelyeken sajnos évről évre egyre több baleset történik, ez egyrészt annak a következménye, hogy a nyarak egyre melegebbek és egyre több a fürdőző, másrészt annak, hogy a felelőtlenség szintje is növekszik.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Nagyon sokan meggondolatlanul, nem ritkán részegen vetik magukat a hullámokba, amelyek közül a legrosszabb esetben a csendőrség búváralakulatának tagjai húzzák ki őket – több nappal később. Nos, a nyári strandbalesetek megelőzése érdekében a nagyobb szerbiai fürdőhelyeken, így az újvidéki Strandon is hivatásos mentőszolgálat működik, amelynek tagjai kiképzett mentők ugyan, de általában fiatal sportolókról van szó, és nem életmódként foglalkoznak életmentéssel. A csendőrség búvárai viszont igen, ők tartottak tegnap délben látványos bemutatót, baleset-megelőző, tanácsadással teli produkciót a Szabadság híd lábánál. A strandolóknak alkalmuk volt látni, hogy miként történik a mentés a vízből, hogyan húzzák a partra a csónakból kibillent, részeg, az alkohol és a pánik hatása miatt együttműködni nem hajlandó személyeket. Az „akció” idején a csendőrség illetékese hangosbemondón magyarázta, hogy mi történik a vízben, több százan figyelték a jelenetet.

A hivatásos rendőrmentők gumicsónakja jóval nagyobb, mint a strandon szolgálatot teljesítő vízi mentőké, sokkal több személy befogadására, azaz kiemelésére alkalmas, motorjai jóval gyorsabban repítik a mentés színhelyére, mint a Strandon szolgálatot teljesítő csónakot.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A szimulált mentőakciós közben elmondták, hogy a balesetek többsége felelőtlenség miatt történik, meggondolatlanság okozza a bajt. A fürdőzők gyakran túlbecsülik testi képességüket, nekivágnak a folyónak, és valahol a közepénél „elfogy az erejük”. Ilyenkor, ha szerencséjük van, valaki meglátja, hogy bajba kerültek, értesíti a rendőrséget, és ha a közelben tartózkodik csendőrségi mentőalakulat, akkor valószínűleg megmenti az illetőt. Ellenkező esetben kicsik az esélyei, egy akkora folyó, mint amekkora a Duna, nemigen bocsát meg. A Strand vízi mentői elmondták, hogy az idén már 4-5 „komoly” beavatkozásuk volt, ez azt jelenti, hogy a megmentett személyek segítségük nélkül aligha tudtak volna megmenekülni. Volt néhány olyan akciójuk is, amely inkább segítségnyújtásnak, mint életmentésnek titulálható. A bemutató után a csendőrség két csónakja több tucat strandolót – javarészt gyerekeket – felvett a fedélzetre, és sétacsónakázásra vitte őket a Köves felé. A tegnapi akciónak tehát az volt az üzenete, hogy a nyárnak még koránt sincs vége, okosan fürödjünk, rendőreink, csendőreink, mentőink itt vannak ugyan, de nem áll módjukban mindannyiunkra vigyázni! – Ha valaki tud úszni, ez még nem azt jelenti, hogy minden körülmények közepette képes megbirkózni bármekkora vízi kihívással – figyelmeztetnek a profik.