2024. március 28., csütörtök

Líbia kitiltotta felségvizeiről az NGO-mentőhajókat

A líbiai hatóságok módosították a hatáskörükbe tartozó tengeri mentési övezet határait és ezzel kitiltották  az ország felségvizeiről a nem kormányzati szervezetek (NGO)  mentőhajóit - jelentette az olasz sajtó pénteken, miközben újabb NGO írta alá a római kormány magatartási kódexét.

Az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormány hatóságainak intézkedései szerint az NGO-mentőhajóknak ezentúl nem szabad olyan közel tartózkodniuk a líbiai partokhoz, ahogy eddig.

A líbiai hatóságok bővítették a hatáskörükbe tartozó úgynevezett Sar-zóna, vagyis a tengeri mentési övezet határait. Ezt azt jelenti, hogy eddig a líbiai Sar-zóna a partoktól számított 12 tengeri mérföldig húzódott, ezt most a partoktól 97 mérföld távolságra (108 kilométerre) tolták ki. Visszaállították azt Sar-zónát, amely 2011-ig létezett a líbiai partok térségében. 

Az NGO mentőhajók a mindenkori Sar-zóna határán állnak meg, tehát most messzebbre kerültek a líbiai partoktól. A földközi-tengeri mentésben résztvevő NGO-k munkája ezzel tovább nehezült. A líbiai hatóságok az utóbbi napokban azzal vádolták az NGO-kat, hogy együttműködnek az embercsempészekkel: a spanyol Proactiva Open Arms egyik mentőhajójára a líbiai parti őrség figyelmeztető lövéseket is leadott, hogy távolodjon el a líbiai partoktól. Az olasz ügyészség folyamatban levő vizsgálata szerint egyes NGO-k a líbiai partok közvetlen közelében vették fedélzetükre a migráncsoportokat, vagy egyenesen az embercsempészek kísérték ezeket a mentőhajókhoz.

Az Sos Mediterranée szervezet pénteken Rómában bejelentette, hogy aláírta az olasz kormánynak a földközi-tengeri mentést szabályozó magatartási kódexét, amelyet kezdetben elutasított.

Az olasz-francia-német szervezet 2016 óta az Aquarius nevű hajóval végzi mentőmunkáját. Így ötre emelkedett a magatartási kódexet elfogadó NGO-k száma. A korábbi olasz belügyminisztériumi adatokat pontosítva a Földközi-tengeren nyolc NGO dolgozik, közülük az Orvosok határok nélkül, a Jugend Rettet és a Sea Watch utasítja el továbbra is az olasz hatóságok diktálta szabályokat. Az utóbbi másfél hónapban jelentősen visszaesett az olaszországi partokra való érkezések száma. Olasz sajtóértesülések szerint az olasz kormány novembertől újabb szigorításra készül, a tengeri határok teljes lezárásával, hogy "egy gombostű se tudjon áthatolni" egészen a jövő tavasszal esedékes olasz parlamenti választásokig.