2024. március 28., csütörtök

Véget ért a vámháború

Gyümölcs- és zöldségfajtaként 12,6 eurót lesznek kötelesek fizetni a Horvátországba szállító harmadik országbeli termelők

A horvát kormány illetékesei meghajoltak a régió országai nyomásgyakorlása előtt és bejelentették, hogy módosították a határozatot, amelynek mentén növelték a harmadik országokból érkező gyümölcs- és zöldségszállítmányok minőségi ellenőrzésének költségeit. Rasim Ljajić szerb kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter megerősítette, hogy a szóban forgó illeték ismét 90 kunát tesz  ki, legalábbis ezt ígérte Tomislav Tolušić horvát mezőgazdasági miniszter.

– Ez elfogadható megoldás Szerbia számára. Kiemelném, hogy semmi szükség a diadalittasságra, ebben a történetben nincsenek győztesek és vesztesek. A lényeg az, hogy az áru ismét szabadon áramolhat a régió országai között. Ez közös érdek, mindannyiunk gazdasági érdeke, és az ehhez hasonló hozzáállás ösztönzi a jószomszédi viszonyok elmélyítését – magyarázta Ljajić.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mi lesz azokkal a termelőkkel, akik két héten át több mint a hússzorosát fizették a 90 kunás illetéknek, Ljajić közölte, hogy pluszkiadásaik esetleges megtérítését maguknak a termelőknek kell kezdeményezniük. Szerbia államként nem kérheti a kiadások megtérítését – nyomatékosította Ljajić, majd reményét fejezte ki, hogy ez volt az utolsó vámháború a régióban.

A horvátországi mezőgazdasági minisztérium néhány héttel ezelőtt módosította a szabályzatot, amelynek értelmében kibővítették azoknak a harmadik országokból érkező gyümölcs- és zöldségféléknek a listáját, amelyeknek a minőségét kötelezően ellenőrzik az országhatáron. Ezzel egyidejűleg az ellenőrzés illetékét 12,6 euróról 270 euróra növelték. Ezt az illetéket nem tehergépkocsiként voltak kötelesek fizetni a termelők, exportőrök, hanem gyümölcs- és zöldségfajtaként, vagyis ha egy tehergépkocsiban például három különböző fajta terményt szállítottak, akkor háromszor 270 euró illetéket számoltak fel az országhatáron. Sajtóértesülések szerint a csökkentett illetéket továbbra is gyümölcs- és zöldségfajtaként lesznek kötelesek fizetni a termelők. A szabályzat módosítása ma jelenhet meg a horvát hivatalos közlönyben, a Népi Újságban.

Sajtóértesülések szerint a régió országainak illetékesei hamarosan összeülnek, hogy megvitassák azoknak a növényvédő szereknek a használatát, amelyek tiltólistán vannak az Európai Unió országaiban, a nem uniós országokban viszont vagy szabad használni ezeket, vagy pedig hozzájuk lehet férni, és az unióshoz képest kevésbé szigorúbb ellenőrzés miatt megtörténhet, hogy ezeket a termelők használják. A találkozó, illetve az ott megszülető megállapodások, javaslatok hasznára válhatnának a régió nem uniós államai termelőinek, hiszen már most megkezdhetnék az alkalmazkodást az uniós szabályokhoz és mércékhez – értékelte a horvát mezőgazdasági minisztérium.

A horvát minisztérium döntését Ana Brnabić szerb miniszterelnök is elégedetten nyugtázta. Szerinte ez az egyetlen észszerű lépés, amelyet a horvát fél megtehetett, és hiszi, hogy mindennek tükrében csillapodnak a régió országai közötti feszültségek. A stabilitás alapja a jó együttműködés minden területen, különösen a gazdaság területén – emelte ki a szerb kormány első embere. Mint hozzátette, az elmúlt napok történései bizonyították, hogy minden problémát és nyitott kérdést meg lehet oldani párbeszéddel.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter abbéli reményének adott hangot, hogy mindenki tanult a történtekből és hasonló dolgok nem történnek meg a jövőben. Akármikor a jövőben hasonló módon megkérdőjelezik a szerbiai mezőgazdasági termékek kivitelét, a kormány minden rendelkezésére álló nemzetközi jogorvoslati lehetőséggel élni fog, hogy megvédje a szerbiai termelők érdekeit – szögezte le a miniszter.