2024. április 20., szombat

Grúz miniszteri látogatás

A zombori Mezőgazdasági Szakszolgálat szervezte meg a Grúz Köztársaság mezőgazdasági miniszter és munkatársai találkozóját az önkormányzat, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági és Erdészeti Tartományi Titkárság képviselőivel.

A grúz minisztériumot Levan Davitashvili miniszter, a szerbet Velimir Stanojević államtitkár képviselte.
Dušanka Golubović, Zombor polgármester asszonya a vendégeket köszöntve közölte, hogy jó helyen hozták tető alá a találkozót, hiszen a zombori Mezőgazdasági Szakszolgálat a legjobb Szerbiában.
A polgármester asszony tájékoztatta a grúz küldöttséget Zombor mezőgazdasági kapacitásairól, a szántók tulajdonjogi és termelési struktúrájáról. A sikeres mezőgazdasági beruházás példájaként emelte ki a Ferrero mogyoróültetvényét Sárin (Aleksa Šantićon), és reményét fejezte ki, hogy Grúzia képviselői máskor is ellátogatnak Zomborba, hiszen a város egyéb gazdasági és kulturális potenciállal is rendelkezik.
Davitashvili miniszter elmondta, hogy országa a reformok és az uniós csatlakozás útját járja, amelynek során hasznos számára Szerbia mezőgazdaságának tanulmányozása. Kiemelte, hogy leginkább a mezőgazdasági szakszolgálatok tanácsadó tevékenysége érdekli, de egyéb területeken is jól jön a tapasztalatcsere.
Velimir Stanojević államtitkár elmondta, hogy az előző napokban szőlősöket és borászatokat látogattak a grúz delegációval, ami nem véletlen, hiszen Grúzia híres a borászatáról.
– Korábban válságban volt nálunk a szőlőtermesztés, de az utóbbi másfél évtizedben egyre inkább fejlődik és jelentőséget nyer, így jelenleg mintegy 350 borászat működik Szerbiában. Az uniós csatlakozás során olyan megoldások kidolgozására törekszünk, amelyek megfelelnek az elvárásoknak, amikor megnyílnak a mezőgazdaságot érintő csatlakozási fejezetek – nyilatkozta Stanojević.
A vendégeknek Vladimir Sabadoš igazgató mutatta be a Mezőgazdasági Szakszolgálatot, a vendégek megtekinthették a laboratóriumokat, valamint a szolgálat mintaparcelláin termett zöldségféléket.