2024. április 24., szerda

Nincs esély jó termésre

A haszonnövények megsínylették a forróságot és a szárazságot

A zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat szakemberei szerint az időjárási körülmények miatt kukoricából, szójából és cukorrépából is kisebb hozam várható.

Miloš Halgašev, az intézmény munkatársa lapunknak elmondta, hogy a tavalyi száraz ősz miatt megfogyatkozott víztartalékok sem kedveztek a tavaszi vetésű mezőgazdasági növények fejlődésének.

– Októberben még volt eső, de a rá következő hónapokban nagyon kis mennyiségű csapadék hullott, és márciusban, a vetés idején sem esett sok eső – mondta el beszélgetőtársunk, majd hozzáfűzte, hogy ezt követően is éppen annyi esett, hogy a növények kifejlődjenek. A nagyon nagy hőmérséklet különbözőképpen fejtette ki hatását a növények fejlődésére, attól függően, hogy azokat mikor ültették el.

Az agrármérnök szerint a legkorábban elvetett kukorica vészelte át legnehezebben ezt az embert is próbáló meleget.

– Lényegében minden növény számára a legkritikusabb a beporzási időszak, illetve az, amikor a mag keletkezik. Ebben a forróságban a pollen viszonylag rövid idő alatt életképtelenné válik, s képtelen ellátni a funkcióját – magyarázta, hozzátéve, hogy a növények ilyen esetben úgy próbálnak védekezni, hogy nagy mennyiségű virágport termelnek, de a 35–38 fokos, huzamosabb ideig tartó meleg ennek a folyamatnak sem kedvezett. Halgašev а hozamokat illetően nem mert becslésekbe bocsátkozni, de biztosan kevesebb kukorica terem, mint tavaly.

A növénytermelési mérnök elmondása szerint a réti talajok jobban megkötötték a nedvességet, s az ezeken termesztett kukorica állapota is jobb, mint azoké, amelyeket lazább szerkezetű, homokos talajon vetettek. Beszélgetőtársunk elmondta, hogy a szójával és a cukorrépával is hasonló a helyzet, előbbinél a levegő nedvességtartalma is sokat számít, így ez esetben is terméskieséssel számolnak.

– Egyedül a napraforgó az, amely a fölépítésének és nagyon nagy felszívó erejű gyökérzetének köszönhetően jól bírja a szárazságot, s a legtöbb parcellán viszonylag jól néz ki, de egy-egy parcellán belül is változóak tudnak lenni a növény fejlődését meghatározó körülmények: heterogén a talajszerkezet, kisebb-nagyobb depressziók vannak rajta. Így amennyiben egy kukoricatáblában járunk, egyik részén szép termést tapasztalhatunk, míg egy másik szakaszon gyengébb termést találunk.

A fűszerpaprika állapotára is kitértünk, amely kapcsán Halgašev elmondta, hogy a legtöbb termelő öntözi a parcelláit, s a múlt hét folyamán az előrejelző szolgálat munkatársai több alkalommal is felhívták az érintettek figyelmét, hogy növényeiket permetezzék le a gyapottok-bagolylepke ellen.