2024. április 18., csütörtök

Változnak a műsorhelyszínek

Magyarországról, Lettországból, Hondurasból, Chiléből, Paraguayból és Mexikóból érkeznek a táncegyüttesek a 22-étől 26-áig tartó 16. Interetno fesztiválra

Hamarosan megnyílik Etnopolis, azaz sor kerül a 16. Interetno fesztiválra, amely augusztus 22-étől 26-áig tart. Idén azonban több változásra lehet számítani, kiváltképp a programok helyszíneit illetően.

Bodrogi Béla fesztiváligazgató, a Népkör MMK főtitkára, a támogatásról szólt az Interetno csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Rumenyákovity Szilvia, Bodrogi Béla, Bodrogi Hajnalka és Polyákovity Izabella (Fotó: Lukács Melinda)

Rumenyákovity Szilvia, Bodrogi Béla, Bodrogi Hajnalka és Polyákovity Izabella (Fotó: Lukács Melinda)

– Az Interetno egy elismert, rangos fesztivál, a magyarországi és a szerbiai CIOFF tagja, térségünk egyik legközkedveltebb fesztiválja, és világszinten elismert. Tavaly arra számítottunk, hogy idén új perspektívák nyílnak, ehelyett a szabadkai önkormányzat több mint felére csökkentette a támogatást a tavalyi évhez képest, a tartománytól semmit sem kaptunk, az állam pedig minimálisnak mondható 120 000 dinárt biztosított. Ennek ellenére egy pillanatig sem hezitáltunk, hogy megrendezzük a fesztivált. A lehetőségekhez mérten nagyon jó lesz, de másmilyen, mint eddig. A város részéről segítséget kaptunk ahhoz, hogy a záróceremóniát Palicsra helyezzük át – mondta Bodrogi Béla.

Az idei műsorról Bodrogi Hajnalka, Polyákovity Izabella és Rumenyákovity Szilvia szervezők számoltak be:

(Fotó: Archív)

(Fotó: Archív)

– A csökkentett támogatások miatt másmilyen koncepciót állítottunk össze, de a célunk most is az volt, hogy a fesztivál színvonalas és tartalmas szórakozást nyújtson a polgároknak, a messzi országokból érkező vendégek pedig jól érezzék magukat Szabadkán. Magyarországon és Vajdaság más településein is nagy figyelemmel kísérik a fesztivált, így Interetno-napokra kerül sor Kiskunhalason, Zentán, Szenttamáson és Magyarkanizsán. Szabadkán az első fesztiválnapon megnyílik Etnopolis, lesz kirakodóvásár, régi mesterségek bemutatása, gasztrofalu, borutca, újdonságként pedig tájházakat ismerhetünk meg, betekintést nyerhetünk Somogy-vidék, valamint Gombos néphagyományaiba. Nem maradnak el a játszóházas programok sem, bővítettük a kínálatot baba-mama kuckóval és kismama-pihenővel. Idén négy hazai és hét külföldi táncegyüttes lép fel Magyarországról, Lettországból, Hondurasból, Chiléből, Paraguayból és Mexikóból. A nyitóceremónia és a táncpanoráma a Népkörben lesz. A fesztivál idején a programtól függően 19.30-tól vagy 20 órától mutatkoznak be a táncegyüttesek, míg a város központjában 17 órától tartanak táncházakat. A nagyszínpad nem a kisutcában, hanem a színházépület előtt lesz felállítva, de ezúttal nem lesznek ülőalkalmatosságok. Zenekarok is fellépnek a főtéren, idén a Szökős zenekar, a Jolly Jackers, a Ravnica és a Csaba Toth Bagi Balkan Union koncertezik. A Népkör MMK Róna táncegyüttese 2012-ben bejutott a Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató műsorába. Innen jött az ötlet, hogy jó lenne ismét együtt látni a műsor szereplőit, így augusztus 25-én, az Interetno keretében megszervezzük a Páva-gálát. A főtéren fellép Csizmadia Anna, a Fokos zenekar, Horváth Zalán Levente, Berecz István és Tintér Gabriella. Ugyanezen a napon gyermektáncegyüttesek is szerepelnek az Interetnón, 16 órától a Népkör MMK és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szervezésében sor kerül a vajdasági magyar gyermektáncegyüttesek bemutató szemléjére, amely során több mint tizennégy csoport lép fel zsűri előtt. A programot követően a szemlén résztvevő több mint háromszáz táncos kivonul a főtérre táncolni. A rendezvényt támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, a Szekeres László Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap és a Magyar Nemzeti Tanács. A zárónapon Palicson 16 órától családi programra kerül sor, egyebek közt civil szervezetek és szabadkai játszóházak mutatkoznak be, lesz kézműves foglalkozás, sportolás, lovaglás, légvár, fellép Sziráczky Katalin Pöttyös Pódiuma, Csonka Ferenc gyermekkoncertet és táncházat tart, 19 órakor pedig a nyári színpadon elkezdődik a záróceremónia. A fesztivál idején minden este fesztiválklubot tartunk a Népkör udvarában, és idén is váltható ki Etnopolis-útlevél, amellyel ingyenesen lehet bejutni a fesztiválklubba, kedvezményesen lehet vásárolni a kirakodóvásáron, és részt lehet venni a nyereményjátékon – ismertették a szervezők.