2024. április 20., szombat
LABDARÚGÁS – EURÓPAI SZUPERKUPA

Madridi győzelem a szkopjei vendéglátósok ünnepén

Karadžić szerint az, hogy az OTP Bank megvette a Vajdasági Bankot, új lehetőségek előtt nyit ajtót – Szófiába menekültek a külföldi drukkerek a magas szkopjei hotelárak elől

A Real Madrid 2:1-es győzelmével ért véget Szkopjéban az Európai Szuperkupa-mérkőzés: a madridiak közül Casemiro és Isco, a manchesteri csapatból pedig Lukaku volt eredményes. Az, hogy mi zajlott a találkozó előtt, közben és utána, helyszíni tudósításunkból kiderül.

AZ ELŐZMÉNYEK

Szkopje alaposan felkészült az Európai Szuperkupa-döntőre, amelyet a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid és az Európa-liga aranyérmese, a Manchester United játszott: biztonsági emberek mindenfelé, helikopter a város felett, kommandósok a stadionban és környékén. Az is igaz, hogy a biztonságiak kiképzése nem volt a legsikeresebb, ugyanis ha valaki olyan dologról érdeklődött, ami nem az általuk felügyelt bejárattal volt kapcsolatos, annak azt tanácsolták, menjen máshová kérdezősködni, mivel ők erre nem tudnak választ adni.

A VIP-vendégek egy csoportja busszal érkezett a stadionba, közöttük ott volt a jugoszláv labdarúgásban is jelentős szerepet betöltő Dejan Savićević, Dejan Stanković, Ivan Ćurković és Tomislav Karadžić is, aki egy perc erejéig meg is állt a Magyar Szó kérésére:

– Először is sokszor üdvözlöm régi jó barátomat, Kubát Jánost. Ha találkozik vele, feltétlenül adja át az üzenetet. De hogy a magyar labdarúgással kapcsolatos kérdésre is válaszoljak, igen, követem az északi szomszédunknál zajló történéseket, s örülök neki, hogy Orbán Viktor a sportot kiemelt helyen kezeli, és a labdarúgásba fektetett pénz nem elkótyavetyélt összeg. Az orbáni sportpolitikának köszönhetően a vajdasági labdarúgás is fejlődni fog, s mivel nemrég az OTP Bank megvette a Vajdasági Bankot, ez újabb lehetőségeknek nyit ajtót, bízom abban, hogy ezáltal még több pénz áramlik majd a labdarúgásba – nyilatkozta a Szerbiai Labdarúgó-szövetség korábbi elnöke.

A MÉRKŐZÉSRŐL

Habár José Mourinho, a Manchester United edzője többször is elmondta, hogy Nemanja Matić még csak egy felkészülési mérkőzésen vett részt, ezért nagyon kicsi az esélye annak, hogy a Chelsea-től érkező szerb középpályás pályára lépjen a Real Madrid ellen, a portugál szakember a kezdőcsapatba jelölte Matićot. A másik oldalon is volt meglepetés, de nem Ronaldóval kapcsolatos: minimális volt az esélye annak, hogy Cristiano Ronaldo mindjárt az első perctől kezdve pályára lépjen, ez így is lett, ugyanis CR a kispadon kezdte a találkozót. A kezdőcsapatban kapott viszont helyet Gareth Bale, akinek a játéka még a mérkőzés napján is kérdéses volt. A találkozó elején Lukaku keltett némi zavart a madridi kapu előtt, de Navasnak másodszorra sikerült megtalálnia a labdát. A másik oldalon is volt egy veszélyes támadás, amelynek végén a labda a kapu fölött hagyta el a játékteret. Az első negyedórában a Manchester United volt a veszélyesebb, többet támadtak Mourinho kiválasztottjai, igazán veszélyes helyzetet azonban nem tudtak kidolgozni. A 16. percben aztán egy szöglet után Casemiro fejese a kapufán csattant, ami a madridiakat annyira meglepte, hogy elfelejtettek visszazárni, így az MU három az egy ellen kontrázhatott, csakhogy Pogba elönzősködte az óriási lehetőséget. Ahogy múlt az idő, a Real Madrid folyamatosan átvette a mérkőzés irányítását, s a 24. percben ennek meg is lett az eredménye: Carvajalnak a manchesteri védelem mögé beívelt labdáját Casemiro estében, szép mozdulattal lőtte a bal alsó sarokba. Azt is mondhatnánk, hogy két okból sem volt meglepetés a madridi gól. Az egyik a már említett mezőnyfölény, a másik pedig egy statisztika, amellyel David de Gea biztosan nem büszkélkedik majd az unokái előtt. A kapus az Atlético Madrid és a Manchester United tagjaként, amikor a Real Madrid ellen lépett pályára, mindig kapott gólt. Ez volt a kilencedik mérkőzése a Real ellen, ezúttal sem sikerült megúsznia kapott gól nélkül.

Alighogy megkezdődött a második félidő, eldőlni látszott a mérkőzés, ugyanis az 52. percben Bale okosan, kikerülve a lescsapdát, Isco elé passzolt, aki a bal alsó sarkot egy hajszálpontos lövéssel lőtte ki. A következő támadás során Pogba óriási gólhelyzetben hibázott, s a 61. percben Bale irtózatos erejű lövése után pár másodpercig remegett a manchesteri kapufa. A kihagyott helyzet azonnal megbosszulta magát: Matić lövése kipattant Navasról, Lukaku pedig közelről szépített. A 81. percben Rashford találta magát szemben Navasszal, de a kapus bravúrosan szögletre mentett, az ellentámadás végén pedig Benzema eldönthette volna a mérkőzést, lövését azonban sikerült blokkolni. A szögletet igazi üdvrivalgás vezette fel, amely nem a sarokrúgásnak, hanem a Benzema helyére érkező Ronaldónak szólt. Az eredmény a hétperces ráadás után sem változott, így a Real Madrid 2:1-es győzelemmel, története során negyedszer hódította el a trófeát.

UTÓZÖNGÉK

A lefújás pillanatában egy félmeztelen, pályára szaladó egyén ellopta a show-t a Real Madrid játékosaitól, mivel a stadionban szinte mindenki azt figyelte, a hat biztonsági őr mikor teríti már le a magát ünnepeltető férfit… Ehhez mintegy húsz másodperc kellett, s mire levezették a pályáról, már a középkör előtt volt az emelvény, amelyen a Real Madrid játékosai és szakvezetői átvehették az Európai Szuperkupa megnyeréséért járó serleget.

Sokan furcsállották, hogy az első és a második félidőben is kétperces szünetet rendelt el a játékvezető, hogy a labdarúgók felfrissítsék magukat. Hogy mennyire volt meleg, arról felesleges lenne sokat írni, de azt hiszem, az, hogy az otthon készített és hátizsákban tartott szendvicsre estére ráolvadt a sajt, sok mindent elárul.

A szkopjei vendéglátósok számára ünnep volt a kedd, ugyanis óriási forgalmat könyvelhettek el. Hasonlóra számítottak a szállodák is, csakhogy a kapzsiságuk miatt nekik nem sikerült busás haszonra szert tenniük, ugyanis 500 és 1000 euró közötti árakat szabtak meg egy szobáért, de erre már a spanyolok és az angolok is nemet mondtak, s inkább elmentek Szófiába, ahol 100 euróért szállást, reggelit és szkopjei fuvart kaptak.

A mérkőzés után Nemanja Matić csalódott volt, ami nem meglepő, hiszen hiába a gólpassza, a csapata 2:1-es vereséget szenvedett. A 45 millió euróért vásárolt középpályás elmondta, hogy a hibákat minél előbb ki kell javítaniuk, s akkor jobban játszhatnak az angol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is.

José Mourinho sem volt boldog a vereség után, a sajtótájékoztatón nem titkolta, hogy az ezüstérmét odaadta egy, a lelátón helyet foglaló, Manchester United-mezben levő kisfiúnak, aki számára így örökre emlékezetessé tette az estét.

Zinédine Zidane, a győztes csapat edzője szerint nagyon jól játszottak, és megérdemelten győztek.

– Elégedett vagyok az együttesem teljesítményével, a játékosok fizikailag felkészültek, ami nagyon fontos volt. Sok tehetséges labdarúgónk van, akik keményen edzenek, és éhesek a sikerekre – mondta Zidane.

Real Madrid–Manchester United 2:1 (1:0)

Szkopje, II. Philipposz Nemzeti Stadion, 31 000 néző, vezette: Gianluca Rocchi (olasz). Góllövők: Casemiro a 24., Isco az 52., ill. R. Lukaku a 62. percben.

Real Madrid: K. Navas, Carvajal, Varane, S. Ramos, Marcelo, Modrić, Casemiro, Isco (Lucas Vázquez, 74.), Kroos, Bale (Marco Asensio, 74.), Benzema (Cristiano Ronaldo, 83.).

Manchester United: De Gea, A. Valencia, Lindelöf, Smalling, Darmian, Ander Herrera (Fellaini, 56.), Pogba, Matić, Mhitarjan, R. Lukaku, Lingard (Rashford, a szünetben).

Szuperkupa – a számok tükrében

A Real Madrid–Manchester United Európai Szuperkupa-döntő az izgalmas helyzetek és szép gólok mellett a statisztikákat kedvelő rajongóknak is érdekes terepet biztosított. A teljes mérkőzésen 59:41% arányban billent a labdabirtoklás a spanyolok javára, akik a gólszerzési próbálkozások terén 16 lövéssel múlták felül a Vörös Ördögök 13 próbálkozását. A Blancó-dominancia más fontos adat terén is megmutatkozott, például 8:2-re nyerték a szögletcsatát, és közel kétszer többet passzoltak az angoloknál (592:332, ebből a sikeres átadások aránya 528:278). A passzok pontossága terén ugyancsak a spanyolok jártak előrébb (89,2:83,7%), de mindkét szám magasnak mondható – ami kifejezi, mennyire óvatosak voltak a felek a tét nagysága miatt.

Az egyéni statisztikákra tekintve ugyancsak Zinédine Zidane csapatának dominanciája figyelhető meg. A legtöbbet passzoló játékos a teljes mérkőzésen – nem meglepően – a középpályás Toni Kroos volt, aki ráadásul 95%-ban pontosan továbbította a játékszert. Őt Sergio Ramos és Luka Modrić követte (71-71), utóbbi pontossága 96%-os volt. A legkiemelkedőbb az ugyancsak középpályás, gólszerző Casemiro lett 61 passzal, 98%-os precizitással. Az Unitedben a friss érkező Nemanja Matić járt élen 49 passzal, 89%-os sikerességgel.

A szabálytalanságok szempontjából átlagos mérkőzést játszottak Szkopjében, és 4 sárga lapot osztott ki Rocchi játékvezető. A Manchester csinált több faultot (17:10), egyénileg pedig Antonio Valencia (MU) járt az élen (4). A szabadrúgások kiharcolásában a madridi Isco magasan az élen járt, hiszen 6-szor követtek el ellene szabálytalanságot.

A próbálkozások terén, az egyes játékosokat tekintve elmondható, hogy José Mourinho csapatában kevesen osztoztak a lövéseken (Lukaku, Pogba, Rashford 3-3-3), míg a spanyolok közül többen próbálkoztak, és csak Casemiro jutott el háromig – igaz, rajta kívül 10 másik realos lőtt vagy fejelt kapura a gólszerzés reményében.