2024. április 25., csütörtök

Mi repül a magasban? Pink!

Elstartolt a Sziget Fesztivál

A Sziget évek óta vállaltan nem program-, hanem élményközpontú oázisában az első nap már mindent tartalmazott, amitől elalél a látogató: az utcaszínház négy DJ-vel és látványos akrobatamutatványokkal kápráztat el, a Színház- és Táncsátorban idén is táncra helyeződik a hangsúly, az utcákon pedig folytonos a zene. A Toi Toi-vécék mögött vonósnégyes játszik, és lehetetlen megállapítani, hogy koncertre készülnek-e valamelyik színpadon, vagy a franciák őrültek meg megint. Az utcákon rendszeresen tör ki kukadob-party vagy egy arra vetődő afrikai dobos táncoltatja meg az arra tévedőket. Talán épp ez az oka annak, hogy az idén kicsit gyengébb program ellenére is tömeg van kinn a Hajógyári Szigeten.

A Nagyszínpad szerdai programját a Nagy-Szín-Pad verseny nyertese, az óbecsei illetőségű Csorba Lóci nyitotta a Lóci Játszik formációval, de a balkáni kötődés nem áll le ezen a ponton. A már mindenféle Sziget-színpadot megjárt bosnyák Dubioza Kolektiv idén beverekedte magát a fő műsorsávba, fergeteges bulit varázsolva a plasztik lapokkal takart fő helyszínre. Az esetnek köze lehet ahhoz is, hogy a Sziget idén fokozottan tolta reklámját az Ex-Yu államokban – Belgrádban még Sziget Before-Party is volt pár héttel ezelőtt. A tavalyi David Bowie-emlékest után a Magic Mirror sátor ismét az elhunytaknak állított emléket késő este: Somló Tamás volt idén a terítéken, nem kisebb sztárok tolmácsolásában, mint Charlie, Novák Péter, Dés László vagy Bródy János...

Pink, a nulladik nap sztárfellépője már megfordult a Sziget Fesztiválon néhány évvel ezelőtt – akkor a délutáni műsorsávban lépett fel, és a legkeményebb szívűeket is betörte azzal a lépésével, hogy több, mint fél órán át nem saját (már akkor is számos) slágereit pumpálta, hanem Janis Joplin előtt tisztelgett. A Me and Bobby McGee idén sem hiányzott a repertoárból, de az esti, remekül világított szörny-show már sokkal inkább az énekesnő karrierjének nagy dalairól szólt. Amelyekből, mint kiderült, több van, mint gondolnánk. A Get the Party Starteddel startoló koncert azonnal a You and your Handdel folytatódott, az egyszeri táncoló-hallgatónak fél óra (és a szuperslágerek egyikének számító Try és a Just Give me a Reason) után az az érzése támadt, hogy minden sláger elhangzott már. Ekkor azonban mindig jött még egy és még egy. A Sziget méltó és erőteljes nyitóelőadása volt hát Pink koncertje, rockos és látványos, tetőpontján pedig az énekesnő szó szerint felröppent a levegőégbe, a közönség fölött dalolva a Raise Your Glass című slágert.

A csütörtök Jamie Collummal és a továbbra is egyslágeres Tom Odellel nyitott, de itt volt a Biffy Clyro és Wiz Kalifa is (előbbiek a pop, utóbbiak a rock és a hip-hop mezejéről érkeztek a Nagyszínpadra). A Világzenei Színpad ezen a napon szerepeltette a legtöbb hazai vonatkozású együttest: egymás után lépett fel Lajkó Félix és az Óperenczia, valamint a Kovács Nemes Andor frontemberségével megtámogatott Firkin. Az A38-as Hajó állandó cirkuszi sátrában a The Vaccines mutatta meg, mi az indie rock sava-borsa, majd Alex Clare rockos-dubsteppes dalaiban mélyedhettünk el. A töménytelen és iszonyú sűrű zenei programban pedig biztos pontként szolgál a Volt Fesztivál színpadja, ahol a magyarországi zenészek koncerteznek: csütörtökön a Péterfy Bori és a Love Band, valamint a 30y pörgette a hangulatot.

A hétvége, amelyre külön, háromnapos jegyet lehetett vásárolni, végül nem úgy sült el, ahogy a Sziget szervezői szerették volna, hiszen pár hete utolsó pillanatban mondta le két előadó: Rita Ora és a Clean Bandit. Ora helyett gyorsan beszerezték Iggy Azaleát, de a Clean Bandit helyettese alig pár napja került meg a svéd Galantis DJ-páros személyében. (Aki őket nem szereti, még mindig elmehet az A38-ra, ahol mindeközben a Bad Religion gondoskodik róla, hogy lábszárcsont ne maradjon épen.) Persze ettől az egész Sziget legnagyobb dobásának minősülő PJ Harvey még ékesíti a pénteki műsort, és itt lesz a Mando Diao, a Rudimental, a Kasabian, vasárnap pedig a White Lies, a Hurts és a The Chainsmokers emeli a hangulatot a Nagyszínpadon. A közelgő hidegfrontban is forrón tartja a hangulatot a Courteeners, a Chrystal Fighters, a La Caravane Passe, Goran Bregović esküvői és temetési bandje, a Wellhello és a Kiscsillag, a Brains és Szabó Balázs igricnótái – meg persze a vasárnap esti Vad Fruttik vakációs koncertje.