2024. április 25., csütörtök

Összegyűltek az aláírások a rendkívüli parlamenti üléshez

Összegyűlt a szükséges számú képviselői aláírás az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívásához – jelentette be az MSZP frakcióvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan közölte: negyven képviselő, az MSZP-sek mellett az LMP-frakció tagjai és a független képviselők írták alá a kezdeményezést, így Kövér László házelnöknek augusztus 21. és 29. között össze kell hívnia az országgyűlést.

Elmondta: az MSZP „a lex CEU” néven elhíresült felsőoktatási törvény eltörlése érdekében tett javaslatot a parlament ülésének összehívására, ezt az LMP támogatta, és hozzátett még egy napirendet, amely a devizahitelesek kilakoltatásának megakadályozását célozza.

Emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási törvény módosítása miatt kialakult helyzet orvoslására az Európai Bizottság (EB) még júliusban 30 napos határidőt szabott. Az MSZP-hez hasonlóan az EB is úgy ítélte meg, hogy a törvénymódosítás a tanszabadság, a tudomány, a tudás szabadsága elleni támadás, és diszkriminatív – közölte. Ha az ügy bíróság elé kerül, akkor Magyarországra büntetést is kiszabhatnak – jegyezte meg.

Tóth Bertalan beszámolt arról, a rendkívüli üléssel kapcsolatban minden frakciót megkeresett, a Jobbik-frakció azonban nem támogatta. A Fidesz és a KDNP is jelezte, hogy nem támogatják az ülés összehívását. Hozzátette: mivel a Fidesz és a KDNP képviselői nem lesznek ott, az ülés várhatóan határozatképtelen lesz, napirend előtti felszólalások keretében mégis lesz lehetőségük kifejteni az álláspontjukat.