2024. április 19., péntek

Skócia a ráruházott hatáskörök egy részének elvonásától tart

Edinburgh attól tart, hogy London a Brexit után elvonja azoknak a jogköröknek egy részét, melyeket korábban átruházott Skóciára. Az erről szóló legutóbbi tárgyalások nem vezettek eredményre a brit és a skót kormány képviselői között.

A skót kormány aggodalmai között szerepel, hogy a Brexit után mi történik a devolúciós folyamat során helyi hatáskörbe került földművelésügyi, halászati és környezetvédelmi ügyekkel, amelyek felett jelenleg Brüsszellel közös hatáskörbe tartoznak, de a brit EU-tagság megszűnése után várhatóan Londonhoz kerülnek.

Nicola Sturgeon skót és Carwyn Jones walesi miniszterelnök a hatalom elragadásától tart. A brit kormány azonban igyekszik ennek ellenkezőjéről biztosítani őket.

A tárgyalások előző napi edinburghi fordulójáról beszámoló csütörtöki brit lapok szerint Damian Green, a brit kormány munkaügyi minisztere azt mondta, "nyilvánvalóan vannak olyan ügyek, amelyekre a brit és a skót kormány eltérő hangsúlyt fektet", ennek ellenére megállapodtak abban, hogy a folyamat végén szélesebb hatásköre legyen a skót parlamentnek és a skót törvényhozásnak. Hozzáfűzte, egyetértenek abban is, hogy a Brexit után fenn kell tartani a szabad kereskedelmet a szigetországban, mert ez szolgálja az Egyesült Királyság nemzeteinek érdekét.

A skót Brexit-ügyi miniszter a BBC skóciai adásának kijelentette, nem hiszik, hogy a kilépés a helyes megoldás, de beleegyeztek, hogy együtt dolgoznak a brit kormánnyal. Ezt azonban megnehezíti, ha Londonban igyekeznek aláásni a skót parlamentet és elvesznek hatásköreiből.

Michael Russell a néhány hét múlva folytatódó tárgyalásokkal kapcsolatban reményének adott hangot, hogy akkor már konkrét javaslatok hangzanak el a brit kormány részéről.

A skót Brexit-miniszter kijelentette, a skót kormány a korábbiakhoz hasonlóan világosan jelezte, nem javasolhatja a helyi parlamentnek, hogy jóváhagyását adja az Egyesült Királyság tagságának visszavonásáról szóló törvényhez annak jelenlegi formájában. "Ez nem vétó, és a brit kormány tudatában is van ennek. De azzal csak elmélyítenének egy véleményem szerint már így is jelentős válságot, ha felülbírálnák a skót parlamentet" - tette hozzá.