2024. április 25., csütörtök

Venezuelai válság - Tizenöt hónap börtönbüntetésre ítélt egy ellenzéki polgármestert a legfelsőbb bíróság

Tizenöt hónapos börtönbüntetésre ítélte és felmentette tisztségéből csütörtökön a venezuelai legfelsőbb bíróság a caracasi El Hatillo városrész ellenzéki polgármesterét, David Smolanskyt, amiért a kerületében engedélyezte a kormányellenes tüntetéseket.

A bíróság alkotmányjogi kamarája 15 hónap börtönbüntetésre ítélte David Smolanskyt, akit egyúttal fel is mentett polgármesteri tisztségéből, mert a vád szerint a bíróság korábbi utasítása ellenére engedélyezte a kormányellenes tüntetéseket a kerületében - derül ki a taláros testület közleményéből. A több mint 4 órás tárgyalást a volt polgármester távollétében tartották meg, akinek jelenlétéről azóta sem tudni.

Az ítélethirdetés után nem sokkal Smolansky, akit jelenleg is keresnek a venezuelai Hírszerző Szolgálat (Sebin) ügynökei, rövid videofelvételt tett közzé, amelyben az ítélet ellen tiltakozásul tüntetésre szólította fel az ellenzék egyik fellegvárának számító korábbi kerületének lakosait. 

Ennek eleget téve nem sokkal később El Hatillo többtucatnyi lakosa szállta meg az utcákat, hogy tiltakozzon az ítélet ellen. A tüntetők egy része több utat is lezárt, míg másik részük "Mindannyian Smolanskyk vagyunk" feliratú transzparensekkel vonultak fel, a legfelsőbb bíróság ítéletét pedig többen "államcsínynek" nevezték.

A legfelsőbb bíróság kedden hasonló vádak alapján egy másik caracasi városrész, Chacao ellenzéki polgármesterének a letartóztatását is elrendelte. Ramón Muchachót szintén 15 hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint Smolanskyhoz hasonlóan megfosztották polgármesteri tisztségétől. Bírálói szerint ezek az ítéletek mutatják, hogy a törvényszék nem más, mint a kormányzó venezuelai szocialista párt kezének a meghosszabbítása.

Eközben a venezuelai parlamentben többséggel rendelkező Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki pártszövetség tüntetéseket hirdetett szombatra az említett két caracasi városrészbe, az egykori polgármestereket tisztségüktől megfosztó ítéletek ellen tiltakozásul.

A legfelsőbb bíróság e döntései mindössze pár nappal azt követően születtek, hogy megkezdte működését a Maduro elnök által létrehozott új alkotmányozó nemzetgyűlés. Az ellenzék szerint ugyanakkor Maduro, akinek igen alacsony a támogatottsága, az új testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében vállalt szerepük miatt az Egyesült Államok szerdán újabb nyolc venezuelai tisztségviselő, köztük Adán Chávez, a néhai Hugo Chávez elnök testvére ellen hozott büntetőintézkedéseket. A szankciók értelmében az amerikai kormányzat befagyasztja az érintettek esetleges amerikai javait és vagyontárgyait, megtiltja beutazásukat az Egyesült Államokba, és megtiltja, hogy amerikai állampolgárok üzleti kapcsolatot tartsanak velük. Washington a múlt héten Nicolás Maduro elnök, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott szankciókat.

A büntetőintézkedések kapcsán csütörtökön az orosz külügyminisztérium úgy fogalmazott: a szankciók nem teszik lehetővé a dél-amerikai országon belüli helyzet rendezését, és zsákutcába vezetnek.

A mély politikai, gazdasági és társadalmi válságba süllyedt Venezuelában április óta zajlanak erőszakos kormányellenes tüntetések, a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásaiban eddig több mint 120-an haltak meg.