2024. április 19., péntek

Újra elhalasztották a koszovói parlament házelnökének megválasztását

Újra elhalasztották a koszovói parlament házelnökének megválasztását csütörtökön, miután a választások győztesének, az úgynevezett háborús koalíciónak a képviselői, és más politikusok nem jelentek meg az ülésen, így a parlament döntésképtelen volt - számolt be róla a honlapján a Koha Ditore című pristinai napilap.

A 120 tagú törvényhozás 59 képviselője volt jelen, és további két honatyára lett volna szükség ahhoz, hogy megtarthassák az ülést. ű

A júniusi választást az úgynevezett háborús koalíció nyerte meg. A korábban Hashim Thaci köztársasági elnök vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) 39 mandátumot szerzett a 120 fős törvényhozásban, így további 22 képviselő támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy kormányozni tudjon.

A második helyen az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) végzett, nekik 32 parlamenti helyük lett. Az Isa Mustafa eddigi miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), a Szövetség az Új Koszovóért (AKR), valamint az Alternatív Párt koalíciójának pedig 29 képviselője van. A kisebbségeknek húsz, úgynevezett garantált hely jár.

A csütörtöki ülés berekesztése előtt Glauk Konjufca, az Önrendelkezés frakcióvezetője kijelentette: a PDK akadályozza a törvényhozás munkáját azzal, hogy nem jelenik meg, és nem javasol házelnököt. Szerinte ezzel megsértik az ország alkotmányát.

A korábbi bejelentések szerint egyetlen jelölt van a parlament elnöki posztjára, Kadri Veseli, aki az előző mandátumban is betöltötte ezt a tisztséget.

Számítani lehetett azonban arra, hogy eredménytelenül zárul a koszovói képviselőház csütörtöki ülése, a PDK alelnöke, Enver Hoxhaj ugyanis már korábban bejelentette: pártja szerint a korelnök egyeztetés nélkül hívta össze az ülést, ezért a PDK képviselői nem szándékoznak részt venni azon.

Politikai elemzők szerint viszont a győztes koalíció csak az időt húzza, egyelőre ugyanis nincs meg a szükséges támogatottsága a kormányalakításhoz, és időt akar nyerni a további tárgyalásokra. Mindazonáltal mind az Önrendelkezés, mind az Isa Mustafa vezette koalíció kijelentette, nem akar együttműködni a PDK-val, így feltehetően kudarcba fulladnak az egyeztetések.

Amennyiben augusztus 18-ig nem választják meg a házelnököt, előrehozott választást kell kiírni. A voksolást ez esetben feltehetően október 22-én, az önkormányzati választásokkal egy időben tartanák.