2024. április 25., csütörtök

Nevelés és nevetés

Iskolapadból kerékpárra – így zárul az idei nyári akadémia

Humor a pedagógiában címmel tartották meg az idei utolsó előadást a 21. Szabadkai Nyári Akadémián. Dr. habil Varga László arról beszélt, hogy neki meggyőződése, hogy aki gyerekekkel foglalkozik, annak legyen humora.

– A humor a pedagógiai munka fűszere. A humor a stresszoldás egyik eszköze, ezért is jó beépíteni pedagógiába. A pedagógus személyes kisugárzása nagyon fontos. És az is, hogy a humor nem egyenlő a cinizmussal. Szem előtt kell tartani, hogy a humor az, amikor nem a gyereken nevetünk, hanem a gyerekkel együtt nevetünk. Ahogyan dr. Bagdy Emőke is mondja: a nevetés nem más, mint belső kocogás. Persze az sem mindegy, hogy milyen humorról beszélünk. A pedagógusoknak meg kell tanulniuk humorul. A nevetést pedig soha nem késő a pedagógiai eszközök közé emelni – hallottuk dr. Varga Lászlótól.

Az előadást követő záróműsorban a hét szakcsoport vezetői összefoglalták, hogy milyen témákkal foglalkoztak a héten, a karének csoportosok előadták a három énekszámból álló műsorukat, majd a többi pedagógust is éneklésre invitálták. Ma, pénteken pedig a pedagógusok kerékpárra pattanhatnak, ugyanis Pedagógusok, bringára fel! címmel Királyhalom és Ásotthalom közötti kerékpártúrát szerveznek számukra.