2024. április 19., péntek

Nálunk nincs szárazság?

A boszniai Szerb Köztársaságban eurómilliókkal segítik az aszálykárt szenvedett gazdaságokat

Banjalukai hír szerint a boszniai Szerb Köztársaság kormánya úgy döntött, hogy az aszálykárok miatt 11 millió konvertibilis márkával (kb. 5,6 millió euróval) támogatja a mezőgazdasági termelőket.

Željka Cvijanović kormányfő újságíróknak elmondta: ezenfelül ötmillió márkát (kb. 2,5 millió eurót) szánnak az őszi vetés támogatására, továbbá még ötmillió márkát nagyberuházásokra, elsősorban öntözőrendszerek építésére. Az utóbbi összeget az orosz, úgynevezett klíring tartozásból fogják átutalni. (Oroszországnak a szovjet időkből már csak Bosznia-Hercegovinával szemben maradt tartozása. A Szarajevóval aláírt kormányközi megállapodás értelmében Moszkva jelezte, hogy a napokban ezt is visszafizeti: kiegyenlíti a 125,2 millió dolláros tartozást. A boszniai Szerb Köztársaságnak ebből 36 millió dollár jár. Az egykori Jugoszlávia többi tagköztársaságával szembeni szovjet adósságot 2011 és 2016 között rendezte Oroszország.) A miniszterelnök jelezte, hogy a termelők további ötmillió euró értékű konvertibilis márkára számíthatnak, ha a parlament elfogadja a jövedéki adóról szóló törvényt.

A kormányülésen jelen volt Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is, aki elégedetten állapította meg, hogy a kormány rövid időn belül reagált a gazdaságokat ért aszálykárra. Ezeket 50 százalékosra becsülik.

A banjalukai kormány egyébként követeli Bosznia-Hercegovina minisztertanácsától, hogy sürgősen oldja meg Horvátországgal az importilletékek miatt keletkezett problémát, vagy, ha erre szükség lesz, léptessen életbe ellenintézkedéseket.