2024. április 25., csütörtök

Ismerkedés a régi mesterségekkel

Augusztus 12-én és 13-án nyílt napot szerveznek a zentai Régi Mesterségek Házában

A nyílt nap keretében a zentaiak és a környékbeliek megismerkedhetnek a térségben egyedülálló, az elődeink foglalkozásait felidéző tízezer tárgyat tartalmazó gyűjteménnyel. A hétvége folyamán 120 látogatót fogadnak, s a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy ha szeretnék megtekinteni a gyűjteményt, a 024/814 261-es telefonszámon foglalhatnak időpontot a szombaton és vasárnap 10 órától, 14 és 16.30 órától esedékes körsétára. Ugyanezen a számon bővebb információt is kaphatnak a rendezvényről.

Az 1943-ban elhunyt dr. Milivoj Borđoški neves zentai orvos, kórházigazgató egykori házában lévő gyűjteményt 1985-ben Pecze Árpád alapította, aki munkájából kifolyólag a világ számos országába ellátogatott, és szabadidejében bejárta az adott országokban lévő műszaki múzeumokat. E látogatások során döbbent rá, hogy tájékunkon a nagyvárosokban nincs hasonló jellegű gyűjtemény, s ezért eldöntötte, hogy létrehoz egy vajdasági jellegű műszaki múzeumot – mesélte Pecze Tamás, Árpád történésznek tanuló fia, a gyűjteményt gondozó civil szervezet vezetője, s hozzáfűzte, hogy édesapjukkal mindketten arra törekednek, hogy időseknek és fiataloknak egyaránt bemutassák a régió tárgyi kultúráját.

A fiatalember szerint a fiataloknak a gyűjtemény megtekintésével egyfajta irányzékot adhat a pályaválasztáshoz, az idősebbek számára pedig kiváló alkalmat nyújt a nosztalgiázásra. A látogatók előtt 1988-ban nyílt meg, de Árpád már jóval korábban elkezdte gyűjteni a kiállítási tárgyakat, amelyeket a kezdeti időszakban csak az ismerősök csodáltak meg, a későbbiekben viszont szépen lassan mások is ellátogattak az egyedülálló kiállítási térbe.

– Bizonyos szinten megrekedt ez a tevékenységünk, mert képtelenek voltunk kitörni – jegyezte meg beszélgetőtársunk, s elmondta, hogy jogi akadályok miatt múzeumként nem tudták működtetni a két, egymással szomszédos házban lévő magángyűjteményt. A reklámozáshoz sem volt joguk, de amióta civil szervezetként működnek, rengeteg lehetőség nyílt meg előttük, s remélik, hogy több látogatót tudnak majd becsalogatni.

A gyűjteményben egyébként mintegy húsz régi mesterség van képviselve, és az ide látogatók számtalan olyan ritkaságnak számító eszközt, berendezést tekinthetnek meg, amelyek egykoron őseink által használatosak voltak, manapság pedig felidézik azokat a mesterségeket, amelyek idővel teljesen vagy részben eltűntek.