2024. április 24., szerda

Dzsesszkoncert a Zeppelin hajón

Az Újvidéki Zenekedvelő Ifjúság szervezésének és a Francia Intézet támogatásának köszönhetően az Újvidéki Zenei Nyár a Festen együttes koncertjével zárul augusztus 11-én. A franciaországi kvartett pénteken 21 órakor ingyen muzsikál a Zeppelin hajón, másnap pedig a Nishville fesztiválon lép fel.

A tízéves együttes Thomás Vinterberg dán rendező nyugtalan filmjeinek világából merít ihletet. Innen ered a 90-es évek dán filmjeire jellemző, élénk, brutális stílusuk. Dzsesszzenéjük ötvözi a heves rock'n'roll stílust, amelyet kamaszkorukban hallgattak, s amelyet később alkalmaztak eredeti és energikus szerzeményeikben.

Oliver Degabriel villanygitáron, Damien Fleau szaxofonon játszik, Maxime Fleau dobol, Jean Kapsa zongorázik. Sikerük kulcsszava az energia. A dalok arról árulkodnak, hogy a zenészek a kilencvenes években kamaszként a Sonic Youth-ot, Soundgardent, Birthday Partyt hallgatták. Együtt komponálnak. Szerzeményeik rövidek, egyesek alig négypercesek, a hangszeres zenéjüket pedig úgy írták, mintha éneklésre szánták volna.