2024. április 20., szombat

Márciusig felépül az új Sürgősségi Intézet

Az új Sürgősségi Intézet építési munkálatai nagyban folynak, a helyszínt tegnap meglátogatta dr. Horváth Zoltán, az újvidéki városi tanács egészségügyi ügyekkel megbízott tagja és dr. Bоgdаn Živаnоvić, a Sürgősségi Intézet igazgatója is.

Azok, akik már jártak az újvidéki sürgősségi osztályon, nagyon jól tudják,  hogy mekkora szükség van az új kapacitásokra (Ótos András felvétele)

Azok, akik már jártak az újvidéki sürgősségi osztályon, nagyon jól tudják, hogy mekkora szükség van az új kapacitásokra (Ótos András felvétele)

A Pál pátriárka, azaz a Zombori sugárút mellett épülő új épület összesen 5300 négyzetméteres, a tervek szerint rendelkezik majd külön, gyermekek számára előreirányzott sürgősségi osztállyal, egészségházzal, egy-egy reanimációs és intenzív osztállyal. Ezenkívül az épületben működik majd fogorvosi rendelő és egy 24 órán át nyitva tartó gyógyszertár is.

Az új Sürgősségi Intézet hívóközpontja az összes újvidéki és peremvárosi mentőautóval és az országos egészségügyi intézményekkel is közvetlen kapcsolatban lesz. Az új épületben egy oktatóközpontot is kialakítanak majd, amely természeti katasztrófák vagy járványok esetén könnyen át lehet majd alakítani 200 ágyas teremmé.

– Kevés idő múlott el azóta, amióta lehelyeztük az új Sürgősségi Intézet épületének alapkövét. Igaz, hogy több évet kellett várni a munkálatok megkezdésére, de az új épület végre épül, és nemsokára elkészül. Az egészségügyi dolgozók végre új otthonra találnak, az újvidékiek egy modern egészségügyi intézménnyel gazdagodnak, az orvosok és az orvostanhallgatók pedig kiváló alkalmat kapnak tudásuk kamatoztatására. Az önkormányzat és a tartományi kormány elégedett a projektkivitelezés dinamikájával, a munkálatok kivitelezője eddig minden határidőt betartott. A Graditelj NS vállalat illetékese szerint, ha sikerül folytatni ebben a tempóban, az is megtörténhet, hogy határidő előtt elkészül az épület. A tervek szerint március végére Újvidéknek már új Sürgősségi Intézete lesz, és ennek köszönhetően teljesen új lehetőségek nyílnak meg, hiszen a limani egészségház azonnal „beköltözhet” az új épületbe, a régi épületet pedig köztársasági támogatással felújíthatjuk. Ma meggyőződhettünk arról, hogy az új Sürgősségi Intézet épületének munkálatai a megfelelő ütemben haladnak, jelenleg a szennyvízhálózat csatlakoztatásán, a központi fűtést biztosító berendezéseken, a vízcsomópontokon és a villanyáram-hálózat bevezetésén dolgoznak a munkások. Ha befejeződnek ezek a munkálatok, csupán az objektum külső részén maradnak jelentősebb tevékenységek. Az új központ kiváló helyen van, innen könnyen elérhető Újvidék minden része, de természetesen továbbra is működnek majd a klisai, a péterváradi, a futaki és a kamenicai kihelyezett pontjaink – magyarázta dr. Horvát, majd hozzátette: nemsokára versenypályázatot írnak ki az új Sürgősségi Intézet egészségügyi és nem egészségügyi felszerelésének beszerzésére, így márciusban teljesen felkészülve kerülhet sor az intézmény megnyitására.