2024. március 29., péntek

Több mint játék

Egyre több játszóház Szabadkán (is)

Sokan nosztalgiával gondolnak a régi időkre, amikor a gyerekek az egész nyarat az udvaron játszva, vagy az utcán bandákba verődve töltötték, és mindenki megtalálta a magának való társaságot. Ugyanígy teltek a születésnapok is, játszva, rohangálva, a barátokkal együtt. Mára ez némileg megváltozott, aminek ékes bizonyítéka, hogy egyre-másra nyílnak különböző játszóházak, ahol a gyerekek egymás társaságában eltölthetnek némi időt, és ahol a születésnapjukat is megünnepelhetik társaikkal. Szabadkán több ilyen játszóházzal találkozhatunk, amelyek mindegyike valami módon igyekszik kitűnni a többi közül, valami újat, valami mást nyújtani a gyerekeknek, akik ezzel csak jól járnak, hisz ez egyre több lehetőséget nyit meg a számukra.

Az Álomország Játszóház többféle programot kínál a gyerekeknek. A játék mellett nagy hangsúlyt fektetnek a legkisebbek nevelésére is. Lapunk kérésére Rencsényi Hajnal Elvira, az intézmény vezetője mesélt a játszóházról:

– A játszóház több mint egy éve működik, de július elseje óta nemcsak kizárólag játszóházként funkcionálunk, hanem komoly pedagógiai munka is folyik. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a mienk egyike azon kevés játszóházaknak Szabadkán, amelyet diplomás óvónők, pedagógusok vezetnek. Tudjuk, hogy a gyermekek hozzánk szórakozni, játszani járnak. Éppen ezért arra törekszünk, hogy a foglalkozásaink játékosak és érdekesek legyenek. Igyekszünk olyan rendezvényeket is behozni a játszóházunkba, amelyekből esetleg kevesebb van a kelleténél. Legutóbb például marionettbáb-revüt tartottunk. A jövő héten első ízben tábort is szervezünk. Lévén, hogy uborkaszezon van, egy kicsit nehéz a gyermekeket összeszedni, de ettől függetlenül ez az ötnapos tábor nagyon érdekesnek ígérkezik. A játékok mellett különböző foglalkozásokra kerül sor, kirándulást szervezünk, meglepetésvendégeink is lesznek. A gyermekeket megpróbáljuk minél közelebb hozni olyan dolgokhoz, amelyek a mindennapjainkban jelen vannak, például a közlekedés veszélyei, a környezetvédelem, az állatok szeretete. Az anyanyelv és a hagyományok ápolására is gondolunk, viszont ez nem jelenti azt, hogy kizárólag magyar gyerekeket fogadunk. Magyar és szerb nyelven is egyaránt beszélünk, sőt szeptembertől beindul az angol és német nyelv oktatása, természetesen játékosan, illetve szintén szeptembertől megindul nálunk a napközis ellátás is, ami azt jelenti, hogy a gyermekek nálunk lesznek 5-7 órán keresztül, és az étkezést is biztosítjuk. Mindezek mellett természetesen születésnapokat, tanévzáró és ismerkedős bulikat is tudunk szervezni. Minden olyat nyújtani tudunk, amit más játszóházak. 200 négyzetméteren például beépített akadálypályánk, csúszdánk, mászókáink vannak, különböző fejlesztő és társasjátékok, ami a gyermekek számára nemcsak szórakozást nyújt, hanem valamely készségeket is fejlesztik – fogalmazott Rencsényi Hajnal Elvira.

Az Álomországhoz hasonló többrétű kínálattal rendelkező vállalkozások mellett vannak speciálisan születésnapokra, gyerekbulikra specializálódott játszóházak. Ilyen például a Varázslat (Čarolija) nevet viselő születésnapos ház (rođendaonica), amit Jelena Lazarević vezetője mutatott be:

– A korábbiakban játszóházként működtünk, gyermekek őrzését is vállaltuk, de egy ideje már csak születésnapokat szervezünk. Ez nem azt jelenti, hogy csak hétvégén vagyunk nyitva. Hétköznapokon 16.30 és 21 óra között is lehetséges a születésnapok megtartása. Hétvégén szombaton és vasárnap is reggel kilenc és este kilenc között várjuk a születésnaposokat. Egy-egy születésnapra két órát tudunk szánni. Amit ajánlani tudunk az érdeklődőknek, az a születésnapi meghívók elkészítése, a konyhára alkalmazni tudunk egy személyt, valamint húsz gyerekre egy animátort, aki foglalkozik velük e két óra alatt. Emellett szükség szerint a gyerekek ellátásáról is gondoskodunk, tortáról és az innivalóról. Természetesen ez nem kötelező, a szülők dönthetnek arról, hogy maguk biztosítják-e ezeket a gyerekeknek. Professzionális animátorokkal dolgozunk, akik a játékokat a résztvevők életkora és a gyerekek kívánságai alapján válogatják ki. A játszóházunk célja, hogy minden gyerek együtt játsszon, és a kiválasztott játékok is ezt a célt szolgálják – hallhattuk a vezetőtől.