2024. április 25., csütörtök

Maratoni lázban ég Magyarkanizsa

Magyarkanizsán 1882-ben már tartottak futó- és úszóversenyt, akkoriban ez úri passziónak számított. Minderre száz évvel később derült fény, amikor sportmunkások levéltári kutatásaik során rábukkantak az adatokra, melyek szerint elődeik három kilométeres maratont tartottak, amely Horgostól Magyarkanizsa központjáig terjedt. Már a kezdetektől fogva 200–300 résztvevő indult ezeken a versenyeken. Nincs ez másképp napjainkban sem, sőt! Vannak olyanok, akik mind a harmincöt maratonon részt vettek.

Idén augusztus 12-én lesz a 36. futó- és úszómaraton. Most újításokat is bevezettek, hogy még népszerűbbé tegyék a rendezvényt. Hogy miként fog zajlani az idei, amatőröknek és profiknak, lokálpatriótáknak és távolabbról érkezőknek is szóló sportesemény, arról a szervezőbizottság elnöke, Mészáros Kornél számolt be:

Mivel különböző törvénybeli változások történtek az idők folyamán, így öt éve már nem Horgosról indítjuk a futómaratont, hanem Magyarkanizsáról. A település utcáin bonyolítjuk le. Az utóbbi négy évben 10,5 kilométert futottak a résztvevők, most bevezetünk egy újabb távot is kísérleti jelleggel. Ennek hossza 22 kilométert tesz ki. Mindemellett a fiatalabbak, 11 éves korosztályig, 1,5 kilométeres távon indulhatnak, persze hosszabbon is, ha bírják szusszal. A 15 évig terjedő korcsoportnak 3,5 kilométeres távot terveztünk, szintén bent a városban. Ők fél órával előbb indulnak majd, mint a nagy maraton résztvevői, akik a 10,5 és a 22 kilométeres távot teljesíthetik, erre három óra áll rendelkezésre. Az ovisok is futhatnak a homokban 200 méteren, erre a benevezés díjtalan. Minden résztvevőt éremmel és oklevéllel jutalmazunk meg, a gyerekeket pedig apró ajándékkal. Külön 1500 métert futnak az értelmi és testi fogyatékosok szervezetének tagjai. Ők készítik az érmeket is a gölöncsérműhelyükben. Ezzel támogatjuk őket, a versenyzők pedig igazán egyedi jutalmakkal gazdagodnak. Az óvodások futóversenye a strandon 16.30-kor kezdődik, a rövidebb távok rajtja 17 órakor lesz, a hosszabbaké pedig 17.30-kor. A pályán több ponton lesz ügyelet a Vöröskereszt és az egészségház dolgozóinak jóvoltából. Menet közben vizet, gyümölcsöt is kapnak a versenyzők, a célnál pedig pljeskavicát. A pálya több pontján dobosok és lemezlovasok is hozzájárulnak a hangulathoz. A maraton ideje alatt a következő utcák 17 órától le lesznek zárva: Karađorđe, Harsányi Tibor, Széles, Dositej Obradović, Gesztenye fasor, Damjanich és az Iskola tér. Időszakos lezárásokra szintén lehet számítani a Horgos irányából Bánát felé tartóknak, nekik javasoljuk, hogy a Keramika felé kerüljenek – mondta Mészáros Kornél, majd így folytatta:

Az úszómaratonban is történtek némi változtatások, de marad a három kilométeres teljesítendő táv, mely Magyarkanizsa bejáratától, a Csurgótól indul, ahová buszokkal szállítjuk el a profi és kevésbé profi úszókat. A 11 évig terjedő korosztálynak 570 méteres távot terveztünk, és 900 métert a 15 éves korig. Stégeket állítunk és homokzsákokat teszünk a partra, hogy az úszók ne sérüljenek meg kagylóktól vagy kövektől. A vízben levőket mintegy húsz csónak kíséri önkéntes mentőkkel. A kiskorú résztvevőket távolról kísérhetik a szülők. A nagyobb pontosság érdekében ez évtől bevezetjük az elektronikus, chipes időmérést. Ez a nyílt vízi úszásban egész Szerbiában forradalmi újításnak számít. Az egész éven át tartó országos úszóligának a kanizsai maraton is része. A bírákat a szerbiai nyílt vízi úszók szövetsége biztosítja – számolt be a szervezőbizottság elnöke, majd hozzátette:

A medencében megszervezzük az óvodások úszóversenyét, ahova ingyenes a benevezés, és úszógumit is lehet használni. Ennek a „versenynek” a sportra szoktatás a célja. Újdonságnak számít az összetett verseny, az aquatlon: egy nagy távot úsznak, majd egy nagy távot futnak a résztvevők. Erre már szép számban jelentkeztek szerbiai triatlonsportolók. Donációból lesznek ajándékok: fürdőbelépők, konditerembérletek, éttermi utalványok, műszaki ajándékok, sportszerek. Tárgyi ajándékokat most első alkalommal osztunk.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy online is lehet nevezni, sőt ajánlott, mert így kisebb a nevezési díj. Mindezt a maraton napját megelőző este 9 óráig meg is tehetik a www.trka.rs oldalon. A két számra nevezők egy nevezési díjat fizetnek! Klubok, csapatok nevezését is várják! A legjobbakat majd őszre visszavárják egy magyarkanizsai jutalomhétvégére.

Tehát Magyarkanizsa minden sportolni vágyót vár augusztus 12-én futni, úszni vagy nézőként. Egyéb információhoz az www.maratonkanjiza.rs címen lehet jutni.