2024. április 19., péntek

Nyári ovijavítás

Négy oktatási intézmény felújítása kezdődött meg Kishegyes községben – A beruházások értéke több, mint 6 millió dinár – Funkcionális és történelmi jelentősége is van a gazdászati óvodának Ki

A kishegyesi önkormányzat közbenjárására a tartományi kormány több mint 6 millió dinárt ítélt oda oktatási intézmények felújítására a községnek. Ebből az összegből a bácsfeketehegyi és szeghegyi óvodákon, valamint Kishegyesen az általános iskolán és a gazdászati óvoda épületén folynak munkálatok. Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy túl vannak a kivitelezők kiválasztásán, és már minden intézményben folynak a munkálatok.

Befejeződött a gazdászati óvoda hőszigetelése, jelenleg a meszelése folyik (Lakatos János felvétele)

Befejeződött a gazdászati óvoda hőszigetelése, jelenleg a meszelése folyik (Lakatos János felvétele)

– Annak rendje, s módja szerint lefolytak a közbeszerzési pályázatok, és kiválasztottuk a kivitelezőket. A munkálatok minden intézményben megkezdődtek. Bácsfeketehegyen kicserélik az elöregedett villanyvezetékeket, sor kerül a nyílászárók cseréjére is, és egyéb munkálatokra. A kishegyesi iskolában az 56-os épület nyílászáróit fogják kicserélni. A munkálatok augusztus végéig be kell, hogy fejeződjenek, hogy mire a gyerekeknek szeptemberben megkezdődik az iskolaév, addigra birtokba vehessék az ovikat és a sulit – számolt be az alpolgármester.

A beruházások kapcsán azt is megtudtuk tőle, hogy a jelenleg folyó felújítások energiahatékonysági szempontból is nagyon fontosak. A nyílászárók cseréje és az épületek hőszigetelése mind azt a célt szolgálja, hogy kevesebb legyen a fűtésszámla, és ezáltal a községi költségvetésben is több pénz marad, mondta el Kerekes.

A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi szerepvállalásának és a nagyobbik kormánypárttal való jó együttműködésnek köszönhető, hogy a tartományi kormány több mint 6 millió dinárt hagyott jóvá Kishegyes község számára, osztotta meg lapunkkal Mohácsi Zoltán, a kishegyesi helyi közösség tanácsának elnöke. Mohácsi nagyon fontosnak tartja, hogy a felújítás alatt álló épületek között ott van a gazdászati óvoda is Kishegyesen.

– Ez a felújítás mind funkcionális, mind esztétikai szempontból jó lesz. Évek óta gondolkodtunk rajta, hogy honnan kerítsünk eszközöket az épület hőszigetelésére, s ez a kérdés most megoldódott. A gazdászati óvodának az egyik fontos szerepe, hogy akik a falunak azon a részén laknak, azoknak nem kell a gyerekeiket lehordani a központba. Emellett az épületnek történelmi jelentősége is van, hiszen rengeteg generáció járt abba az épületbe. Épp ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy az épületet és annak működését megőrizzük a jövőben. Nagy öröm számomra, hogy ezt a problémát sikerült így közösen orvosolnunk – hangoztatta a tanácselnök.