2024. április 19., péntek

Megkezdődött az iskola renoválása

Moholon jelentős felújítási munkálatokat végeznek el a Novak Radonić Általános Iskolában

A köztársasági oktatási minisztérium 25 millió dinárt fordít az Európai Fejlesztési Bank hiteléből a moholi Novak Radonić Általános Iskola felújítására, amely végül júliusban megkezdődött, bár éveken át húzódott, mivel a sikeres pályázatra vonatkozó hírt még 2014 márciusában megkapták a helybeliek. Az adai önkormányzatban megtudtuk, hogy a moholi iskolában az újvidéki GAT Kft. végzi el a felújítást, amelyet az oktatási minisztérium illetékes szerve felügyel. Ada község önkormányzata az iskolával közösen szerezte be a felújításhoz szükséges tervdokumentációt és az engedélyeket, illetve finanszírozza az esetlegesen felmerülő többletmunkát.

A moholi általános iskola (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi általános iskola (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán, Ada polgármestere elmondta, hogy a beruházás magában foglalja a moholi iskola új épületszárnyában a lépcsőház teljes felújítását, a régi alumíniumablakok PVC-nyílászárókra való cseréjét az utca és az udvar felől, valamint a tetőszerkezet felújítását és a tetőtéri ablakok cseréjét. A munkálatok során felújítják az iskolaépület teljes udvari homlokzatát is, hat tanteremben lesz padlójavítás, illetve a régi termekben a parketta helyett új, műanyag bevonatú padlót helyeznek le. A földszinti termeket bemeszelik, és befestik az ajtókat, illetve újra cserélik a használhatatlanokat, ezenkívül teljesen felújítják a sajátos nevelési igényű gyerekek tantermét.

– A jelenlegi mandátumra szóló terveink között szerepelt, hogy felújítjuk az iskolákat a megbízatásunk végéig. Azzal, hogy a falvakban felújítottuk az iskolaépületeket, az idén megkezdhettük a moholi és az adai általános iskola központi épületének a felújítását. Az adai iskola felújítása szintén heteken belül megkezdődik, a közbeszerzési pályázat lezárult, és hamarosan aláírjuk a szerződést a kivitelező céggel. Utána már a középiskola, a Műszaki Iskola marad, amelyet a mandátum végéig kívánunk felújítani. Azzal, hogy a középiskolával az idén szeretnénk a sportcsarnok tetőszerkezetét helyrehozni, mivel igen rossz állapotban van – közölte a polgármester, és hozzátette, hogy a moholi iskolában a kivitelező cégnek a tervek szerint 270 nap alatt be kell fejeznie a munkálatokat, de ezek a szeptemberben kezdődő tanévben nem fogják zavarni az oktatást.