2024. április 23., kedd
XVI. ATLÉTIKAI VB, LONDON

Baji a dobogóig meg sem állt

És megtörtént a csoda! Baji Balázs, akiről visszafogottan feltételeztük, hogy számára a döntőbe jutás nem a csúcs a londoni vb-n, a 110 m gát zárófutamában fantasztikus hajrával kaparintotta meg a bronzérmet. Ezzel nemcsak a sort folytatta, hisz tavaly Amszterdamban második volt az Eb-n, hanem megszerezte Magyarország első londoni, összesen pedig 12. vb-trófeáját. Ő az első magyar futó, aki vb-n dobogós tudott lenni, az eddigi 11 éremből ugyanis kilencet dobók, kettőt pedig többtusázók nyertek.

A 110 méter gát befutója, középen Baji Balázs

A 110 méter gát befutója, középen Baji Balázs

A rajt jól sikerült, ám Baji megakasztotta az első gátat, majd a másodikat is, és 40 méternél úgy tűnt, az 5-6. helynél már nehezen viheti többre. Ekkor már lépéselőnnyel az élen nyargalt az idény legjobbja, a jamaicai Omar McLeod, mögötte pedig a címvédő orosz Szergej Subenkov, aki csak független versenyzőként rajtolhatott. Baji a sorsoláson jó sávot kapott, éppen McLeod és az elődöntőben remekül futó francia Garfield Darien között. A jamaicait nem tudta befogni, viszont a harmadik gáttól kezdve már méterről méterre közelítette a franciát, az utolsó gáton már együtt voltak, a hajrá pedig egyértelműen a magyaré lett. Érdekes, hogy Baji századra egyforma eredményt, 13,28-at futott, mint tavaly Amszterdamban, amikor egy másik franciával, Dimitri Bascou-val csatázott. Akkor három századdal veszített, most pedig a franciát kettővel utasította maga mögé.

Ma este meglehet a 13. magyar érem is. Márton Anita kedden este vélhetően nem betlizett a női súly selejtezőjében, amelybe a 4. idei eredménnyel érkezett. Előzőleg azonban némi öröm juthatna a szerbiai szurkolóknak is, hisz ma 20.10-től a bronzérmet védő Ivana Španović rajtol a női távolugrás selejtezőjében.

Nemcsak a 110 gát, hanem a többi szám döntője is rendkívül izgalmas volt hétfőn este. Női hármasugrásban a címvédő kolumbiai Caterine Ibargüen és az idény legjobbjaként rajtoló venezuelai Yulimar Rojas többször is váltották egymást a vezetésben, végül a fiatalabb dél-amerikai két centivel diadalmaskodott, így Venezuelának, a rúdugró Robeilys Peinado bronza után, már két érme van. Női 1500 méteren a kezdeti poroszkálás után erős tempóra váltottak, amit a világcsúcstartó Genzebe Dibaba és a hollandiai Sifan Hassan sem tudtak tartani. Nyert az olimpiai bajnok kenyai Faith Kipyegon a belső pályán besurranó 31 éves amerikai Jenny Simpson és a nagyot hajrázó dél-afrikai Caster Semenya előtt, akinek ez csak bemelegítés volt a 800-ra.

Nagy csoda volt kilátásban a női kalapácsban, hisz a címvédő és világcsúcstartó lengyel Anita Wlodarczykot a tenyerén egy jókora hólyag hátráltatta. Első három dobásával 12 méterre maradt el a rekordjától, azután mégis dobott 77 feletti kettőt, és ezzel nyert is.

XVI. vb, férfiak, 110 m gát: 1. Omar McLeod (jamaicai) 13,04, 2. Szergej Subenkov (független résztvevő) 13,14, 3. Baji Balázs 13,28, nők, 1500 m: 1. Faith Kipyegon (kenyai) 4:02,59, 2. Jennifer Simpson (USA) 4:02,76, 3. Caster Semenya (dél-afrikai) 4:02,90, hármasugrás: 1. Yulimar Rojas (venezuelai) 14,91, 2. Caterine Ibargüen (kolumbiai) 14,89, 3. Olga Ripakova (kazah) 14,77, kalapács: 1. Anita Wlodarczyk (lengyel) 77,90, 2. Cseng Vang (kínai) 75,94, 3. Malwina Kopron (lengyel) 74,76.