2024. április 25., csütörtök

Tillerson: Észak-Korea nem jelent közvetlen fenyegetést

Észak-Korea nem jelent közvetlen fenyegetést, "az amerikaiak nyugodtan alhatnak" - jelentette ki Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán.

Donald Trump amerikai elnök kedden "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg Phenjant, amilyet még soha nem látott a világ, ha Észak-Korea tovább fenyegeti az Egyesült Államokat.

Tillerson rámutatott, hogy ez nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok lépéseket tesz a katonai beavatkozás irányába; Trump azért fogalmazott így, hogy az erős nyelvezetet Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor világosan megértse, mert úgy tűnik, hogy a diplomatikus beszédből nem ért.

Tillerson éppen Malajziából tart Washingtonba, és repülőgépét Guam szigetén töltik fel újra üzemanyaggal, s nem sokkal oda érkezése előtt nyilatkozott újságíróknak. Észak-Korea szerdán éppen Guamot fenyegette meg rakétacsapással, válaszul Trump nyilatkozatára.

Az amerikai külügyminiszter szerint az elnök világossá akarta tenni, hogy az Egyesült Államok "megkérdőjelezhetetlenül képes megvédeni magát", s el akarta kerülni, hogy Phenjan "elszámítsa magát".

Tillerson arra az álláspontra helyezkedett, hogy nincs szükség új stratégiára Phenjannal szemben, a jelenlegi amerikai megközelítés működik, s Észak-Korea retorikája azért lett durvább és hangosabb, mert egyre jobban érzik a nemzetközi nyomásgyakorlás hatásait.

Ezzel párhuzamosan a német kormány önmérsékletre szólított fel, s aggodalmát fejezte ki a konfliktus "retorikai eszkalációja" miatt. Martin Schäfer külügyi szóvivő szerint a "további kardcsörtetés" és katonai lépések nem oldják meg a kialakult helyzetet.

Nyugalomra szólított fel  Peking is. A kínai külügyminisztérium közleményében minden felet felszólított, hogy tartózkodjanak minden olyan megnyilvánulástól és lépéstől, amely súlyosbíthatja a válságot, s igyekezzenek békés úton rendezni a phenjani nukleáris fegyverkezése miatt kialakult konfliktust.