2024. március 29., péntek

A nukleáris fenyegetésre figyelmeztetett az atomtámadásra emlékező Nagaszaki polgármestere

Az észak-koreai fenyegetés nyomán világszerte nő az aggodalom egy nukleáris támadás lehetősége miatt - mondta Taue Tomihisza, az atomtámadás 72. évfordulójára emlékező Nagaszaki polgármestere szerdán.

Szerdán több ezren gyűltek össze a Japán délnyugati részén található város Békeparkjában, hogy helyi idő szerint 11 óra 2 perckor egy perc néma csenddel emlékezzenek az 1945. augusztus 9-én történtekre (Fotó: Beta/AP)

Szerdán több ezren gyűltek össze a Japán délnyugati részén található város Békeparkjában, hogy helyi idő szerint 11 óra 2 perckor egy perc néma csenddel emlékezzenek az 1945. augusztus 9-én történtekre (Fotó: Beta/AP)

Nagaszaki kell, hogy maradjon az utolsó hely, amelyre atombombát dobtak - tette hozzá.
Az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram miatt egyre jobban elmérgesedett a helyzet Washington és Phenjan között az utóbbi napokban.
Az amerikai hírszerzés közölte: Észak-Korea olyan kis méretű nukleáris robbanófejet fejlesztett ki, amelyet rakétára illeszthet. A hírre reagálva Donald Trump amerikai elnök kedden azt mondta: "Észak-Korea jobban teszi, ha többé nem fenyegeti az Egyesült Államokat, mert olyan tűzre és haragra számíthat, amilyet még nem látott a világ".
Phenjan erre válaszul szerdán közölte: "komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen az Egyesült Államok csendes-óceáni külbirtokára, Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek katonai létesítményei vannak.
Szerdán több ezren - köztük a második világháború végéhez vezető nagaszaki atomcsapás túlélői, illetve a halálos áldozatok hozzátartozói - gyűltek össze a Japán délnyugati részén található város Békeparkjában, hogy helyi idő szerint 11 óra 2 perckor egy perc néma csenddel emlékezzenek az 1945. augusztus 9-én történtekre.
Három nappal a Hirosimára mért, 150 ezer emberéletet követelő nukleáris csapás után egy amerikai bombázó ekkor dobta le a Fat Man névre keresztelt atombombát Nagaszakira. A császárság 1945. augusztus 15-én megadta magát.
A nagaszaki megemlékezésen tartott beszédében Taue kifogásolta, hogy Japán nem csatlakozott az atomfegyverek betiltásáról szóló júliusi nemzetközi szerződéshez. Ebben 122 ország tett ígéretet arra, hogy soha, semmilyen körülmények között nem fejleszt, állít elő, szerez be, birtokol, tesztel, tárol vagy vet be atomfegyvereket. Japán azért nem csatlakozott az egyezményhez, mert egyetlen atomhatalom sem írta alá a megállapodást, s ezért irreálisnak tartja az egyezmény céljait.
A polgármester szerint itt az idő, hogy a japán kormány változtasson az amerikai nukleáris védőernyőre hagyatkozó politikáján, és amint teheti, csatlakozzon az atomfegyvereket tiltó gyezményhez.