2024. április 25., csütörtök

Stabilitás és biztonság

Az ENSZ missziója még mindig fontos szerepet tölt be Koszovóban

Aleksandar Vučić szerb államfő tegnap tárgyalásokat folytatott Zahir Taninnal, az ENSZ Koszovói Missziójának (UNMIK) vezetőjével. Találkozójuk során Koszovó aktuális politikai és biztonsági helyzetéről tárgyaltak. Az elmondottak helyet kapnak az ENSZ Biztonsági Tanácsának augusztus 16-ára tervezett ülésén, amelyen ismertetik az UNMIK negyedéves jelentését.

A tárgyalófelek megállapították, a stabilitás fenntartásában fontos szerepet tölt be az Egyesült Nemzetek missziója Koszovó területén.

Tanin kiemelte a Belgrád–Priština-párbeszéd folytatásának jelentőségét, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy szükség van egy belső párbeszédre Koszovó területén. Ezt Vučić is megerősítette – áll az elnökség közleményében.

Felmérték azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül az UNMIK hozzájárulhat az adott kérdések megoldásában, hogy ezáltal megkönnyítse az itt élő szerbek, albánok és más nemzetiségek hétköznapjait.

Vučić és Tanin a beszélgetés során megállapította, hogy kedvező Szerbia állami szerveinek és az ENSZ Missziójának eddigi együttműködése.