2024. április 24., szerda
NYUGAT-BALKÁNI KERESKEDELMI VITA

Jóhiszemű konzultációkra szólít az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság az EU és a nyugat-balkáni államok közötti stabilizációs és társulási megállapodásoknak azokat a mechanizmusait vizsgálja, amelyeket abban az esetben alkalmazhatnának, ha nem sikerül tárgyalások útján elsimítani a Horvátország és négy másik jugoszláv utódállam között kialakult kereskedelmi viszályt. Erről értesültek tegnap újságírók az Európai Bizottsághoz közeli forrásokból.

A Bizottság szóvivője azt mondta: a testület visszafogottságra és „a helyzet kiélezésének elkerülésére” intette az érintett feleket. Arra kérte őket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megkezdődjenek a „jóhiszemű” konzultációk. Carlos Martines sajtóképviselő hozzáfűzte:

még nem érkezett meg az EB-hez a négy nyugat-balkáni ország miniszterének az a levele, amelyben a Bizottság intervencióját kérik. Az Európai Uniónak az az álláspontja, hogy minden félnek „tiszteletben kell tartania a stabilizációs és társulási megállapodásból eredő kötelezettségeket. Az EU támogatja a kereskedelem-fejlesztést és a gazdasági integrációt” – nyilatkozta a szóvivő.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter közölte: Szerbia az EU-val kötött stabilizációs és társulási megállapodással összhangban egész sor ellenintézkedést készített elő arra a horvát döntésre, hogy sokszorosan megemeli a térség országaiból érkező zöldségre és gyümölcsre kivetett behozatali illetékeket. A tárcavezető azt mondta: 20-25 eurónál sehol sem magasabb a kamiononkénti illeték, Horvátországban viszont ez 270 euró. Nem érti Zágráb magyarázatát, mely szerint ez az intézkedés nem a szomszédok ellen irányul, hiszen 168 országra vonatkozik.

Szerbia, Crna Gora, Macedónia és Bosznia-Hercegovina illetékes miniszterei az ügyben augusztus 7-én tartott szarajevói tanácskozásuk után arra szólították fel Horvátországot, hogy sürgősen vonja vissza az importilletékekről hozott határozatot. Kérték, hogy az Európai Bizottság is kapcsolódjon be a probléma megoldásába, és jelezték, hogy Crna Gora és Macedónia, mint a Kereskedelmi Világszervezet tagállamai, ennél a szervezetnél is kérni fogják a horvát intézkedések elemzését.

Zágráb kitart amellett, hogy a szomszédos országok hátrányos megkülönböztetéséről szó sincs.

A szándék teljes tisztázása és „a szükségtelen feszültség enyhítése végett” Tomislav Tolušić horvát mezőgazdasági miniszter telefonon beszélgetett nyugat-balkáni hivatali kollégáival, és Zágrábba invitálta őket a jövő hétre.