2024. március 29., péntek

Kötelező egyenruha (?)

Mladen Šarčević oktatási miniszter bejelentetése szerint az iskolai uniformis bevezetésére az iskolák fele mondott igent, de ezt a többi intézményre is kiterjesztik

– Ha az iskolai egyenruha a régi kék köpenyt jelenti, akkor az nem tetszik. A fiataloknak a modern egyenruhák tetszenek, de fizesse az állam, ne a szülőt terhelje ez a kiadás is. A szociális különbségek ilyen formájú eltakarásában nem hiszek. Én hordtam iskolaköpenyt, de akkor is pontosan tudtuk ki a tehetősebb és ki a szegényebb – mondta el nekünk egy anyuka, amikor a minap kiderül hírről kérdeztük, miszerint Mladen Šarčević oktatási miniszter bejelentette, hogy minden iskolában kötelező lesz az iskolai egyenruha viselése. Az uniformis viselésére a szerbiai iskolák mintegy felében mondtak igent, de a többi intézményre is kiterjesztik ezt a döntést. A miniszter hangsúlyozta, hogy az uniformis a szociális különbségek eltüntetésére hivatott, az iskolák megtervezhetik a saját logójukat, a megvarrásuk pedig a textilipari középiskolákban zajlik majd ingyen. Arról azonban már nincs pontos információ, hogy az egyenruhákat – legtöbb esetben pólókra kell gondolni – ingyen meg is kapják a szülők, vagy mégis nekik kell megvenniük. A téma kapcsán egy szabadkai iskolában korábban arról nyilatkoztak nekünk, hogy az nem opció, hogy az iskola finanszírozza az egyenruhákat, mert az intézménynek nincs erre elkülöníthető kerete.

A közvélemény is leginkább erre reagált. Különböző internetes felületeken sokan mondták el véleményüket a témáról. Amellett, hogy sokan nem hisznek abban, hogy egy iskolai póló el tudja fedni a szociális különbségeket, hiszen a cipő, a táska, a mobiltelefon, az uzsonnára költött pénz továbbra is árulkodó lesz, legtöbben mégis azt sérelmeznék, ha az uniformisokat a szülőknek kellene kifizetniük. Volt olyan, aki szerint inkább a kortársi erőszak témájával kellene foglalkozni, és azon tanárok, igazgatók, iskolapszichológusok leváltásával, akik nem alkalmasak arra, hogy a gyerekeknek segítsenek.

Ugyanakkor vannak, akik szerint mégis jó döntés visszahozni az iskolákba az uniformist, mert így – ahogyan fogalmaznak – „mindenki egyenlő” lesz, másrészt hangsúlyozzák, hogy mára már az öltözködési szabályok is lazultak, és sokszor látni nem megfelelő öltözékű diákokat az iskolákban.

Szerettük volna az ügyben illetékes szervet is megkérdezni, de az oktatási minisztériumban nem reagáltak a megkeresésünkre.