2024. március 28., csütörtök

Hőségriadó országszerte

A jelentős és tartósnak ígérkező lehűlés pénteken este érkezhet

Alig távozott a régióból az olasz meteorológusok által Lucifernek elnevezett hőhullám, megérkezett a következő, amely az előrejelzések szerint péntek estig keseríti meg minden élőlény életét. Vajdaság, Belgrád város és Kelet–Szerbia kivételével a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) tegnap az egész ország vonatkozásában vörös meteorológiai figyelmeztetést adott ki. A legmagasabb fokú riasztás akkor lép életbe, amikor az időjárás különösen veszélyes lehet emberre, illetve állatra és az ország javaira nézve. Vajdaságban, Belgrádban és Kelet–Szerbiában narancssárga riasztás lépett hatályba. A RHZM becslése szerint Vajdaságban és Belgrádban holnap szintén vörös riasztást rendelnek el.

Péntek estig várhatóan nem lélegezhetünk fel, a nappali hőmérsékletek mindenhol az országban 37 és 40 Celsius-fok között alakulnak. Az éjszakák is melegek lesznek, az időjósok szerint a levegő sehol sem hűl 20 Celsius-fok alá. Az UV-sugárzás is különösen magas értékeket – 8 és 10 között – ér el a napokban.

A lehűlés először az ország északi régióját éri el, majd péntekről szombatra virradó éjszaka az egész ország területére kiterjedhet. Szinte mindenhol záporra, zivatarra, viharos erejű szélre és mennydörgésre lehet számítani. Péntekhez viszonyítva szombaton 10-15 Celsius-fokkal lesz alacsonyabb a legmagasabb nappali hőmérséklet és várhatóan szinte sehol nem haladja meg a 25 Celsius-fokot. Szombaton még többfelé eshet az eső, majd vasárnapra valószínűleg megszűnik a csapadékhajlam, ám marad a kellemesen meleg idő. A következő hét első napjaiban nem kúszik 30 Celsius-fok fölé a hőmérő higanyszála, ígérik az időjósok.