2024. április 20., szombat

Tegyük rendbe a városközpontot!

A Somborski (avan)turizam Facebook-csoport felelősségteljes magatartásra szólította föl a város központjában található, elhanyagolt épületek tulajdonosait. Akciójukat, amelyet egy animációs rövidfilmmel népszerűsítenek, eddig négyezernél többen támogatták.

Egykori raktárépület a Dositej utcában (Fotó: Fekete J. József)

Egykori raktárépület a Dositej utcában (Fotó: Fekete J. József)

A fölhívás azokhoz szól, akik a szűk városmagban található épületek iránti felelős magatartással hozzájárulhatnak a város idegenforgalmának fejlesztéséhez.
Az animációs film a Venac helyi közösség legkritikusabb pontjait mutatja be, ahol mielőbb rendet kellene tenni, hogy a városkép tükrözze Zombornak, mint a kultúra és turizmus városának elvárt képét.
Az akció szervezői szerint az elhanyagolt épületekkel kapcsolatosan a közterületek fönntartásában illetékes szolgálatoknak, illetve a kulturális és kommunális kérdésekkel megbízott városi politikusoknak is föl kellene lépniük. Mégis inkább a város központi részén álló elhanyagolt, évek óta romos épületek tulajdonosaira apellálnak, hogy tegyenek lépéseket a központ szépítéséért, hogy eltűnjenek a csúf épületek.
A figyelemkeltő film a körúttal szegélyezett városmag szégyenletes épületeit sorjázza, mindenekelőtt a Dositej utcában látható romokat, befejezetlen objektumokat.