2024. április 19., péntek

Huszonötödik kenyérszentelő Keviben

Vasárnap Keviben huszonötödik alkalommal tartották meg a kenyérünnepet, a Zenta községhez tartozó kicsiny falu legfontosabb rendezvényét.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A program a hagyományokhoz híven a délutáni órákban kocsis felvonulással kezdődött, majd a térzenét követően az este hét órakor kezdődött ünnepi szentmise keretében Kormányos Zoltán helybéli plébános megszentelte az új kenyeret. Egy órával később számos falubeli gyűlt össze a falu központjában, a Móra István Művelődési Egyesület székháza előtt, hogy megtekintse a művelődési egyesület és a környékbeli néptánc- és népdalcsoportok produkcióit. A kultúrműsor résztvevőit elsőként Perapuer Attila, a művelődési egyesület vezetője, majd Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte.

Ceglédi beszédében a kenyér és az ünnep jelentőségét emelte ki, amelyekről mindenkinek kellemes dolgok jutnak eszébe. A kenyér az otthont, a családot, a szülőházat idézi föl számunkra – mondta a polgármester, egyben kiemelte, hogy a kenyér ajándék és áldás is, a verejtékes munka gyümölcse, az ünnep pedig azt jelenti, hogy kilépünk a hétköznapok egyhangúságából, együtt vagyunk, s örülünk annak, amit közösen elértünk.

– A kenyérünnep az imába is foglalt mindennapi kenyér dicsérete, amely nélkül nem lenne teljes az életünk – emelte ki Ceglédi, s emlékeztetett, hogy az új kenyeret már a középkortól szokás megszentelni.

– Olyan hagyományunk ez, amely megtartja közösségünket, és erősíti az együvé tartozásunkat, összeköt minket az őseinkkel, és továbbadhatjuk az utódainknak – hangsúlyozta a községi elöljáró, s rámutatott, hogy a mindennapi kenyér nemcsak az élelmet, hanem az együvé tartozásunk felett érzett elégedettséget is jelenti.

Az alkalmi kultúrműsor után tűzijátékkal és hangulatos aratóbállal zárult a rendezvénysorozat.