2024. április 25., csütörtök

Hétvégén Dužijanca

Egy évszázadnál is idősebb az aratóünnepség hagyománya

A szabadkaiak egyik közkedvelt rendezvénye a Dužijanca, ahol csodálatos népviseletek, kidíszített fiákerek és gazdag kulturális, zenei program várja az érdeklődőket. A hétvégén 107. alkalommal megrendezésre kerülő aratóünnepség a korábbi évekhez hasonlóan idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket.

Vasárnap tartják meg a Dužijanca központi ünnepségét a főtéren. A rendezvénnyel kapcsolatban kedden megtartott sajtótájékoztatón dr. Andrija Anišić, a Dužijanca Bunyevác Horvátok Egyesületének elnöke, Marinko Piuković, az egyesület igazgatója, valamint Ljiljana Dulić, a Dužijanca 2017 szervezőbizottságának tagja ismertették az idei programot.

Az aratóünnepség minden évben nagyon látványos (Fotó: Archív)

Az aratóünnepség minden évben nagyon látványos (Fotó: Archív)

– A Dužijanca köszönet Istennek és elismerés az embernek. Istennek köszönetünket és hálánkat fejezzük ki a vasárnapi ünnepi szentmisén, a Szent Teréz-székesegyházban, a misét Vjekoslav Puzjak bjelovari-križevói püspök Pénzes János megyéspüspökünkkel közösen szolgáltatja. Megyéspüspökünk minden évben részt vesz az aratóünnepségen. Amikor hálát adunk az embernek, akkor tulajdonképpen elismeréssel adózunk elődeinknek, akik keményen dolgoztak a földeken, akiktől több mindent kapott hagyatékul a város és lakói. Mi is az aratóünnepség által szeretnénk elismerni mindazok munkáját, akik a földeken dolgoznak, vagy szellemi, kulturális és társadalmi munkával járulnak hozzá mindennapjaink megszépítéséhez – mondta dr. Andrija Anišić.

Az idei aratóünnepség programját Ljiljana Dulić ismertette.

– A szervezőbizottság munkáját nagyszámú önkéntes támogatja, annak érdekében, hogy az idei aratóünnepség is a szabadkaiak büszkeségére szolgáljon. Pénteken tamburaest, szombaton pedig népzenei est lesz a főtéren, s ekkor hirdetik ki a legszebb kirakatot is. Pénteken Stipan Beretić bemutatja az ifjú párt és kísérőiket a közönségnek. A tamburaesten való részvételre nagyszámú zenekar jelentkezett, többek között a Tajna, a Nesanica, a Ravnica, az Uspomena, a Hajo, a Ruže, valamint a Szabadkai tamburazenekar a szólistákkal – mondta Ljiljana Dulić.

Ljiljana Dulić, dr. Andrija Anišić és Marinko Piuković (Fotó: Paszterkó Erika)

Ljiljana Dulić, dr. Andrija Anišić és Marinko Piuković (Fotó: Paszterkó Erika)

Csütörtökön 19 órától az Ivan Antunović Katolikus Egyesület szervezésében a Bunjevačko kolóban irodalmi estet rendeznek. Pénteken este héttől a tavankúti szalmakészítők munkáit nézhetik meg az érdeklődők a városháza előcsarnokában, egész nap pedig kézműves vásárt szerveznek a város főterén. Szombaton este hattól vecsernye lesz a székesegyházban, majd 19 órától a városháza előtti parkban búzakoszorút helyeznek el Blaško Rajić mellszobrára, este nyolctól az aratók közgyűlésére kerül sor, az estet a Dužijanca zenekarok szemléje zárja.

Vasárnap a Szent Rókus templomban megáldják és kikísérik az ifjú párt, majd 9 órakor indul az ünnepi körmenet a székesegyházhoz, ahol tíz órakor ünnepi szentmisét szolgáltatnak, délben pedig a körmenet a város főterére indul, ahol Bogdan Laban polgármester átveszi az új kenyeret. Az idei aratóünnepség is kólóval zárul, amelyre este nyolckor a város főterén kerül sor.

Az aratóünnepségi körmenet idején a város egyes részei le lesznek zárva. Vasárnap a körmenet a Belgrádi útról indul, a Zágrábi úton keresztül folytatja útját a Petőfi Sándor utcán, és így jut el a Szent Teréz-székesegyházig. A Matko Vuković utcát is lezárják, amíg tart a körmenet, majd utána ismét lehet közlekedni, a buszjáratok útvonala is arra az időre módosul. Azok, akik nem tudnak eljönni a helyszínre, az idén a K23 televízió helyszíni közvetítésének köszönhetően követhetik az aratóünnepséget – mondta Marinko Piuković.