2024. április 25., csütörtök

Önkéntesek segítségével új Tito-szobor

A 2004-ben alapított 4., Mini Jugoszláviában augusztus tizedikétől kezdve két hétig tartó programsorozat indul. A szervezők kedden sajtótájékoztatón beszéltek a rendezvényről, amely létrehozásában a Környezet-Energia-Gazdaság Koncepció és a KISS – Szabadkai Kreatív Ipar nevet viselő civil szervezetek is nagy szerepet vállaltak. A sajtótájékoztatón a Mini Jugoszlávia képviseletében részt vett Goran Gabrić és Blaško Gabrić, a KISS részéről Mila Papić és Nebojša Horvat Cinger, valamint Franjo Mačković szobrász.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Augusztus 10-én nemzetközi önkéntes tábor veszi kezdetét, amelynek célja egy, a fiatalok kreatív szabadidős tevékenységének helyet adó komplexum kialakítása. A munkálatokban Japánból, Oroszországból, Spanyolországból, Törökországból, Finnországból, Hollandiából, valamint Szerbia több régiójából érkező volontőrök is részt vesznek. Az augusztus 24-éig tartó tábor keretein belül augusztus 18-án megtartják a Föld Bolygó Fesztiválját, amellyel a környezetvédelemre és a megújuló energiaforrások használatára kívánják felhívni a figyelmet.

A KISS által szervezett műhelymunkák és előadások a volontőrök által kialakított térben folynak több napon keresztül. Augusztus 10-én Dobó Dianna, Alen Ivković és Tijana Tumbas tart előadást az őshonos hüllőfajokról és az egzotikus házikedvencekről, 12-én délelőtt Nebojša Horvat a számítógépes programozásba nyújt betekintést, míg a késődélutáni órákban Gordana Prčić-Vujnović vezetésével városi sétára kerül sor, amelynek fókuszában Szabadka szecessziós építészete áll, majd augusztus 14-én Andrea Ivetić tart foglalkozásokat a hagyományos és a digitális illusztrációról. A programok nyitottak minden 10 és 30 év közötti érdeklődő előtt.

Mini Jugoszlávia területén több művészeti és építészeti alkotás idézi meg a korábbi Jugoszláviák emlékét, így többek között egy bronzból készült Tito-szobor is állt a helyszínen, amit ismeretlen tettesek elloptak. Ezt pótolandó augusztus 19-én egy új kétméteres, betonból készülő szobrot fognak állítani az államférfinak, akinek a szervezők elmondása szerint az egész világban pozitív a megítélése, és ennek köszönhetően a szobor egy szabadkai branddé válhatna, ami turistákat is a városba vonzana. A szobrot Franjo Mačković készíti el. A szervezők emellett tervbe vették egy, a közismert Viaszfigurák Múzeumához hasonlító Betonfigurák Múzeumának létrehozását, ahol a Jugoszláviák legnagyobb alakjai szerepelnének, például Nikola Tesla, Mihajlo Pupin vagy éppen a botanikus Josip Pančić.