2024. március 28., csütörtök

Együtt a jobb életminőségért

Felújítják a nagybecskereki Városi Stadiont – Augusztusban kezdik építeni az öntözőrendszereket

A tartományi kormány és Nagybecskerek város önkormányzata az idén és jövőre is több közös projektumot készít, melyeknek köszönhetően javulni fog az életminőség Bánát legnagyobb városában – jelentette ki tegnap Nagybecskerekre tett, munka jellegű, látogatásán Igor Mirović tartományi kormányfő. Kíséretében volt Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár is.

Atlétikai pályát kap a Városi Stadion (Fotó: Kecskés István)

Atlétikai pályát kap a Városi Stadion (Fotó: Kecskés István)

Čedomir Janjić polgármester kíséretében a vendégek ellátogattak a Dr. Đorđe Joanović kórházba, ahol Jovan Sekulić igazgatóval tárgyaltak. Többek között megtekintették azt az épületrészt, amelyben majd helyet kap a szív és érrendszeri megbetegedések gyógyítását szolgáló angiotermet, amely tartományi támogatásból készül. Ennek az új részlegnek abban van a jelentősége, hogy a szívinfarktust szenvedetteket ezentúl nem kell Kamenicára szállítani, és a kisebb szívműtéteket is el lehet majd itt végezni.
A tartományi kormányfő elmondta, hogy megegyeztek abban, hogy fokozni kell a karbantartással és egyes kórházi osztályok felújításával kapcsolatos projektumokat. Mint mondta, megengedhetetlen, hogy egy műszakilag jól felépített kórháznak nincs megfelelő légkondicionáló rendszere. Szerinte ezen sürgősen változtatni kell. De az sem állapot, hogy beázik a tető. Utasítást adott arra, hogy készítsenek projektumokat ezeknek a problémáknak az orvoslására, hiszen kevés ráfordítással megoldhatók, közben pedig sokat jelentenek az egészségügyi intézmény számára.
A tartományi küldöttség tagjai ellátogattak a Városi Stadionba is, ahol bemutatták az atlétikai pálya építésének a tervét. Igor Mirović elmondta, hogy a tartományi kormány és a nagybecskereki önkormányzat illetékesei már megbeszélték a Városi Stadion teljes felújítását, ennek keretében kiépül egy korszerű atlétikai pálya és új megvilágítást kap a létesítmény.
Azt is bejelentette, hogy szeptember folyamán vagy októberben megtartja második együttes ülését a köztársasági és a tartomány kormány. A napirendjén szerepel majd több olyan közös projektum, amely a tartományi önkormányzatokra vonatkozik, és részt vállalhat bennük a köztársaság is.
– Meg kell jegyeznem, hogy a köztársasági kormány több minisztériuma már részt vesz a nagybecskereki projektumok megvalósításában. Mindez jó példája a pénzügyi és a szervezési teher megosztásának, hogy összehangolt politikával javítsunk az egészségügy, a szociális védelem, az oktatás, de a kommunális infrastruktúra terén is. Nagybecskerek fejlődik és megkapja a tartomány támogatását a kommunális infrastruktúra fejlesztésére, amihez az is hozzájárul, hogy az önkormányzat, illetve a polgármester és csapata gyorsan előkészíti a projekteket – nyilatkozta a kormányfő.

Megengedhetetlen, hogy beázik a kórház (Fotó: Kecskés István)

Megengedhetetlen, hogy beázik a kórház (Fotó: Kecskés István)

Čedomir Janjić polgármester kifejezte elégedettségét, hogy magas rangú küldöttség házigazdája lehetett, és hangsúlyozta, hogy nincsen olyan tartományi titkárság, amelynek a küldöttsége legalább egyszer nem járt volna Nagybecskereken.
– Több jó projektum megvalósításában is megegyeztünk. Biztos vagyok abban, hogy a Városi Stadion egészen más küllemet kap, és a jövőben jelentős atlétikai rendezvények házigazdái lehetünk, amit a nagybecskerekiek óhajtanak is. A kormányelnökkel megbeszéltük a Béga-tavak felújítását, hiszen jól tudjuk, hogy milyen állapotban vannak, és erre nagy szükség van. Magunk erre képtelenek vagyunk, köszönetet mondok a tartományi kormány megértéséért. Biztos vagyok abban, hogy ezen munkálatok elvégzése után városunk új arculatot kap – nyilatkozta a polgármester.
Újságírói kérdésre válaszolva Igor Mirović elmondta, hogy az első 12 öntözőrendszer kiépítése Vajdaság területén augusztus közepén kezdődik. A beruházást hitelből valósítják meg, amit Szerbia az Egyesült Arab Emirátusoktól vett fel.
– Elsősorban annak köszönhetően kezdődik a munka Vajdaságban, hogy elkészültek a projektek és biztosították az építési engedélyeket, amivel megmutattuk, hogy készek állunk a nagy támogatásra, amely ez esetben százmillió dollár. Tekintettel a jelenlegi aszályra, ez jó hír, hiszen az időjárás nem kedvezett sem a termelőknek, sem a mezőgazdasági termelésnek. Ez az év volt talán az utolsó figyelmeztetés arra, hogy nem várhatunk tovább, hanem évről évre építeni kell az öntözőrendszereket a nemzetközi, a nemzeti és a regionális alapokból – mondta a tartományi kormányfő, megjegyezve, hogy nem olcsó rendszerekről van szó, de hosszú távon hozzájárulnak a termés növeléséhez és segítenek a száraz években. Szerinte ehhez már évtizedeken ezelőtt hozzá kellett volna fogni.
A Közép-Bánát vízügyi vállalatban közölték, hogy a munkálatokat Párdány csatornarendszerének építésével kezdik, itt 762 hektár öntözésére teremtenek lehetőséget. A Jankahíd 1 és Jankahíd 2 rendszeren is dolgoznak majd, ennek köszönhetően 650 hektáron épül ki az öntözési rendszer, az Ittabé 1 rendszer révén pedig 665 hektárnyi termőföld válik öntözhetővé.