2024. április 24., szerda

ENSZ: a venezuelai karhatalom aránytalan erőszakot alkalmaz

A karhatalom április óta aránytalan erőszakot alkalmaz a tiltakozókkal szemben Venezuelában, és a hatóságok felelősek 46 kormányellenes demonstráló haláláért - foglalt állást a Venezuelában kialakult társadalmi, gazdasági és politikai válsággal kapcsolatban kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A biztos hivatala 135 interjút készített és összesen 124, a venezuelai kormányellenes tüntetésekhez köthető halálesetet vizsgált meg az utóbbi hetekben. A venezuelai hatóságok nem engedték be az országba a Zeid Raad al-Husszein főbiztos vezette testület emberi jogi szakértőit, ezért az áldozatokkal, családtagjaikkal, szemtanúkkal, újságírókkal, orvosokkal, ügyvédekkel és a főügyészség tagjaival készült interjúkat a távolból rögzítették.

A vizsgálat során arra jutottak, hogy 46 ember halálát a biztonsági erők okozták, 27 tüntetővel pedig a Nicolás Maduro elnök kormányához hű fegyveres csoportok végeztek. A fennmaradó halálesetek körülményei tisztázatlanok. Április 1-je, a tüntetések kezdete óta több mint ötezer embert vettek őrizetbe önkényesen, számos esetben embertelen módon bántak velük, volt, akit meg is kínoztak. Jelenleg is még mindig több mint ezren vannak őrizetben.

"Aggasztónak tartjuk a venezuelai erőszakcselekmények fokozódását, és mivel a jogsértések láthatóan nem csökkennek, nyugtalanítónak tartjuk ezeket a fejleményeket" - mondta Ravina Shamdasani, az emberi jogi főbiztos hivatalának szóvivője Genfben. Hozzátette: a jelentésükben szereplő jogsértésekért a kormányzat legmagasabb szintjét terheli a felelősség.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a caracasi kormányt, hogy haladéktalanul vessen véget az erőszak további alkalmazásának és az önkényes őrizetbe vételeknek.

A jogsértéseket részletező teljes jelentést később hozzák nyilvánosságra.