2024. április 24., szerda
LAKITELEK

Megkezdődött a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem

Megkezdődött a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem Lakiteleken hétfőn. A rendezvény csütörtökig tart.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskolai Alapítvány kuratóriumának elnöke a Lakiteleki Népfőiskolán tartott megnyitón hangsúlyozta: az elmúlt három évben tizennyolc értékfeltáró kollégium működésének a feltételeit teremtették meg. Ezek többségükben nem lakiteleki központtal működnek, hanem az adott tájegység, az adott terület központjában. Szervezésükben Kárpátalján, Erdélyben, a csángók között, a Délvidéken, a Felvidéken, az Őrvidéken és a Muravidéken is végeztek kutatásokat.

Az értékfeltárás idén is folytatódott, már nemcsak a határon túli tájegységek értékeit mérték fel, hanem az anyaország területein is végeztek kutatásokat, így a Kiskunságban, Kisvárda és Vasvár környékén. Mindez a népfőiskolai hálózat továbbépítését is szolgálja – sorolta.

Lezsák Sándor elmondta: a három nap alatt összegzik, mi a feladata a nemzet érdekeiért dolgozó nemzetpolitikának.

Nyilvánvaló, hogy ez területenként változik, de felfedezhető sok közös vonás is – tette hozzá.

Délelőttönként az egyes kollégiumok munkáját bemutató filmek alapján három – értékes emberek, közösségek, veszélyek és lehetőségek – témakörben folyik majd a műhelymunka. A megfogalmazott tapasztalatokat és javaslatokat délutánonként politikai szereplőkkel osztják majd meg.