2024. április 20., szombat

Lengyelország saját erőből építene atomerőművet

Lengyelországnak nagy szüksége van egy atomerőműre, rendelkezik a megépítéséhez szükséges forrásokkal és képességgel - jelentette ki Krzysztof Tchórzewski energetikai miniszter a közszolgálati televízióban.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a maga részéről támogatja az első lengyel atomerőmű megépítésének a gondolatát, döntés azonban még nem született a kérdésben. Elmondta, hogy a tervezés előkészítése már megkezdődött, a lehetséges helyszíneken már tájékoztatták a lakosságot és készülnek a környezetvédelmi hatástanulmányok.

"Egyre közelebb kerülünk a több milliárd zlotys beruházás megkezdéséhez szükséges politikai és gazdasági döntéshez" - jelentette ki a miniszter. Rámutatott, hogy megfelelő országos energia-mix beállítása szempontjából előnyös zéró szén-dioxid-kibocsátás mindenképpen az erőmű megépítése mellett szól.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Lengyelország milyen együttműködésben, francia vagy kínai partner bevonásával tervezi megépíteni az atomerőművet, a miniszter azt válaszolta, hogy saját erőből. "A pénzünk is megvan hozzá és képesek is vagyunk rá" - mondta.